Skocz do zawartości
  • 0

Element zwolnicy,wału niemieckiego czołgu ?

michal_39

Pytanie

Napisano

Witam 
Czy ktoś ma pomysł od czegoś może pochodzić element ukazany na załączony na zdjęciach , podobno został wyciągnięty z Tygrysa po wojnie 
Z wyglądu przypomina element zwolnicy lub wału koła zamachowego. Ma ktoś jakiś pomysł ?
Wymiary :
Średnica zęba (w najgrubszym miejscu): 15 mm
Długość  elementu: ok . 25 cm 
Średnica otworu centralnego : 25 mm
Średnica koła ( z uwzględnieniem zębatki ) : 85 mm

1.jpg

2.jpg

3.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Być może  i posiada ślady sabotażu wykonane przez jakiegoś robotnika przymusowego w któreś z fabryk stali w Niemczech , większość tutejszych pojazdów  walczących w styczniu 45'  były niedawno co wyprodukowane pod koniec 44' a wtedy to już każdy w fabryce myślał jakby tu Adolfowi zaszkodzić. @Woodhaven wiem że siedzisz trochę w tych tematach , nie przewinęła ci się kiedyś przed oczami podobna część jak ta z zdjęć ?

Napisano

Właśnie widziałem te zdjęcia  ale niestety nie mogę nic konkretnego znaleźć z wyglądu poza tym pierwszym które podesłałeś , przydałaby się najlepiej jakiś rysunek techniczny albo konkretne zdjęcia z bliska tego wałka zawnętrznego zwolnicy. Znalazłem taki rysunek techniczny jak w załączniku ale niestety tutaj grubość zęba nie pasuje bo na rysunku jest 8 mm a u mnie 15... 

111.jpg

222.gif

333.PNG

Napisano

Jeśli znasz historię tego elementu znaczy miejsce w którym został rzekomo tygrys zniszczony można pokusić się o weryfikację gdyż takie i formacje o stratach były zapisywane. 

Napisano

Co do tego że jest z tygrysa ,  jest to tylko domniemanie , właściciela tej części , którym ja nie jestem , powiedział mi jedynie że część została pozyskana przez jego dziadka który brał udział w rozbiórce rzekomo tygrysa , choć sam właściciel nie jest pewny czy to rzeczywiście może być z tygrysa nie na przykład od jakiegoś Ursusa C330/360. Wstawiłem post po to aby ktoś mógł może po wymiarach dojść, jakimś charakterystycznym wyglądzie czy to rzeczywiście może być z tego tygrysa a nie z jakiegoś traktora z PRLu. Wg map sztabowych Panzery V i VI kręciły się w okolicy jednakże to nie jest dla mnie zbyt pomocna informacja, bo również przez te tereny po wojnie ,przewinęły się chmary wszelakiej maści sprzętu rolniczego..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie