Teufel68 Posted June 6, 2021 Posted June 6, 2021 Witam serdecznie, dzisiaj na pchlim targu zakupiłem Rogatywkę rozmiar 54 we wzorze "mora" za 10 złotych. W domu po zdjęciu ocieplacza zauważyłem że w denko jest wszyta gruba, sztywna siatka lecz tylko po lewej stronie od wywietrzników aż po przedni róg. Czy to standardowy stan czy uszkodzenie/wybrakowanie? Jeżeli tak, to czy mogę podjąć próbę naprawy? Poniżej zdjęcie:
ptasznik Posted June 6, 2021 Posted June 6, 2021 Taka konstrukcja tej czapki, denko miało opadać na prawy bok. Jest dobra.
Edmundo Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 Tak jak napisał ptasznik, to standard, tak miało być w rogatywkach umownie zwanych wzór 71 (dla części umundurowania polowego było stosowane czterocyfrowe oznaczenie wzoru/modelu ale nie mające nic wspólnego z rokiem wprowadzenia do produkcji). Późniejsze rogatywki produkowane po 1984 r. miały usztywnienie w postaci wszytego kartonu i przeważnie orła z białej gumy. Obydwa wzory były użytkowane do drugiej połowy lat 90-tych. W pewnej jednostce na Mazurach jeszcze w 1997 r. żołnierze zsw nosili te rogatywki wraz z nowymi mundurami wz. 93, co nijak nie pasowało (zielone berety były tylko do "wyjściówek") a pewnie nie był to odosobniony przypadek.
ptasznik Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 2 godziny temu, Edmundo napisał: Późniejsze rogatywki produkowane po 1984 r. miały usztywnienie w postaci wszytego kartonu i przeważnie orła z białej gumy. I nie miały ocieplacza, a później nawet wywietrzników. W pewnej jednostce dowództwo kazało usztywniać denka (usztywnione też były nie za sztywne) drutem, taki romb włożony do środka i przyszyty w rogach, co by się rogi nie podwijały.
Edmundo Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 O to, to, to, te umownie zwane "wz. 71/84" (kurczę, nie mogę znaleźć czterocyfrowych nazw wzoru a miałem gdzieś to zanotowane) nie miały tego niby "ocieplacza" przypinanego na cztery małe guziczki, wywietrzników też nie miały a te "kartonowe" usztywnienia to była niezbyt przemyślana decyzja. Wcześniejsze rogatywki można było nieregulaminowo włożyć do bocznych kieszeni spodni albo pod naramiennik (trochę na siłę), te "wz. 71/84" po ostrym przepoceniu (a to była norma) lub deszczu traciły fason (one i tak nowe były jakby za wysokie), czego nie można powiedzieć o wz. 71 bo tam była właśnie po to ta elastyczna siatka.
Edmundo Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 1 godzinę temu, ptasznik napisał: W pewnej jednostce dowództwo kazało usztywniać denka (usztywnione też były nie za sztywne) drutem, taki romb włożony do środka i przyszyty w rogach, co by się rogi nie podwijały. Około 1988 r. czyli już pod koniec funkcjonowania tejże formacji widziałem na Dworcu Wschodnim junaka OC który zdejmując z głowy beret wyjął złożoną w cienki pasek gazetę. Być może chciał dla fasonu usztywnić beret albo miał za małą głowę a "wyfasował" za duży beret. Tak było, ze śmiechu aż wypiłem oranżadę.
Edmundo Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 1 godzinę temu, ptasznik napisał: W pewnej jednostce dowództwo kazało usztywniać denka (usztywnione też były nie za sztywne) drutem, taki romb włożony do środka i przyszyty w rogach, co by się rogi nie podwijały. Być może dowódca cały czas był myślami w Sielcach nad Oką
Edmundo Posted June 7, 2021 Posted June 7, 2021 Uzupełniam temat. Rogatywka polowa wz. 71 miała oficjalne oznaczenie "Czapka polowa wzór 0443", czy zmieniono oznaczenie w wersji produkowanej po 1984 r., tego nie wiem.
Kolekcjoner3 Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 Mam czapkę nowego wzoru, niestety zgiętą w pół i straciła swój pierwotny kształt. Czy da się to jakoś naprawić (np. rozpruć od środka i wstawić nowy karton)?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.