Skocz do zawartości
  • 0

Harcerze z jakiego okresu?

Desant

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sądzę, że nie później jak ok 1930 ale stawiał bym na 20- te początek. Prawdopodobnie kilku ma niemieckie lornetki m.08

Napisano

Nie śmiem ci zabraniać nie śmiać;)

Opinie wyraziłem na podstawie tego jak wygląda fotka i improwizowanego umundurowania wielu osób na zdjęciu a uwaga o lornetkach to dodatkowa informacja, która jedynie może ale nie musi potwierdzać moją opinię. Lornetki niemieckie m.08 i k.u.k m8 zdobywano przy rozbrajaniu okupantów i były dość powszechne w latach 20-tych.  Dodatkowo analogiczne fotki harcerzy z lat 20-tych wyglądają bardzo podobnie. 

Napisano

Wiedza osób na tym forum jest niesamowita. Dlatego pierwsze kroki kieruję tutaj, przy problemach z identyfikacją. 

Napisałem do eksperta od weksylologi  i odpisał mi, że: "na głowicy proporca znajduje się raczej lilijka harcerska, a nie orzeł", ale identyfikacja jest trudna ze względu na niewyraźne zdjęcie.      

Poprosiłem też o pomoc Muzeum Harcerstwa, ale na razie bez odzewu. Staram się zawsze w miarę możliwość zasięgać opinii z różnych źródeł. Rzadko odpowiadają, a tutaj zawsze.

Dziękuję i pozdrawiam. 

Napisano

Po lornetkach nigdy bym nie śmiał rozpoznawać zdjęcia.

Moją uwagę przykuł pierwszy harcerz po lewej stronie: czarny mundur, czarne rękawiczki i prawdopodobnie brązowa koszula. Rzuca się w oczy. Drugą rzeczą na którą zwróciłem uwagę, to orzeł na proporcu. Później chłopiec stojący pod koniec z trąbką. 

Proszę zobaczyć jak ładnie widać krzyż albo raczej lilijkę u harcerza, który ma czwartą lornetkę. 

Lornetka 1-horz.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie