marekb37 Napisano 24 Maj 2021 Share Napisano 24 Maj 2021 Proszę o pomoc w identyfikacji punc na łyżce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 24 Maj 2021 Share Napisano 24 Maj 2021 Srebro 800, wytwórca Koch & Bergfeld - Bremen/Niemcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 24 Maj 2021 Autor Share Napisano 24 Maj 2021 13 minut temu, adamus73 napisał: Srebro 800, wytwórca Koch & Bergfeld - Bremen/Niemcy. Wielkie dzięki. Jestem Twoim dłużnikiem. Jak miałbyś ochotę spojrzeć wstawiam jeszcze dwa zdjęcia. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 24 Maj 2021 Share Napisano 24 Maj 2021 Pierwszy to WMF - Württembergische Metallwarenfabrik z Geislingen, drugi Walbreu-Besteckfabrik z Büderich, niemieckie sztućce posrebrzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 26 Maj 2021 Autor Share Napisano 26 Maj 2021 kazioW24 , adamus73 , bardzo dziękuje za odpowiedzi i zaraz bardzo przepraszam za błędną interpretacje puncy. Wprowadziłem was w błąd. adamus73, faktycznie wytwórnia o której wspomniałeś bije punce w tym miejscu. kazioW24 też masz rację. Mój błąd. Ale lubię znać historię przedmiotu. Dzisiaj dostałem lupę z dużym powiększeniem. Sprawdzaliśmy w dwie osoby. Zgadza się tylko 84, koń okazał się leżącym psem, a litera to cyfra 00 albo 06. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 26 Maj 2021 Autor Share Napisano 26 Maj 2021 Zapomniałem. Znalazłem jeszcze napis APOLLO. Może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 29 Maj 2021 Autor Share Napisano 29 Maj 2021 adamus73 ....ok. Rozumiem. Ale nabyłem te precjoza i teraz próbuję dowiedzieć się ich pochodzenia .Załączam zdjęcie puncy o której mówiliśmy. Pod lupą za głową widać coś na kształt orzełka albo litery W. Nie jestem pewien. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 29 Maj 2021 Share Napisano 29 Maj 2021 Srebro 800, ocechowane w Warszawie, lata 1920-1931, złotnika nie kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 27 Maj 2021 Share Napisano 27 Maj 2021 Apollonox - Société Générale de Coutellerie et Orfèvrerie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 27 Maj 2021 Autor Share Napisano 27 Maj 2021 Dzięki adamus73. Trafiony 100 na 100. Widzę że masz wiedzę. Może podpowiesz tytuł książki jaką warto kupić, które byłoby kompendium wiedzy do samodzielnego szukania......... ostatnio sprawdzałem punce na innej łyżce. Wiem że trójka przed głową kobiety zwróconej w prawo , nie w owalu, to Polska , punca bita do 1931 r. Ale obok były wybite litery P B. I tu się zgubiłem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 27 Maj 2021 Share Napisano 27 Maj 2021 Jak w prawo, to lata 1932-1963, ale w owalu, literatura tematu jest rozległa i wzajemnie się uzupełnia, jedną książką się tego nie ogarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 26 Maj 2021 Autor Share Napisano 26 Maj 2021 Jeszcze raz dziękuję. ......... chciałbym Cię czymś zainteresować. Przez przypadek znalazłem jeszcze jedną puncę, którą wcześniej nie widziałem. Bita dziwnie, bo nie na uchwycie a wewnątrz łyżki. Znalazłem że widoczne 84 to rosyjski odpowiednik ,niemieckiego srebra 800. Ale dalej już nic. zarys jeżdżca na koniu? litera E.? Nie dało sie zrobić lepszego zbliżenia. Może masz jakieś pomysły co do pochodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazioW24 Napisano 26 Maj 2021 Share Napisano 26 Maj 2021 Jeżeli 84 złotniki to 875,jeździec na koniu to Moskwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus73 Napisano 26 Maj 2021 Share Napisano 26 Maj 2021 84 (zołotniki) to odpowiednik próby 875, ale ta łyżka nie ma nic wspólnego z Rosją, to plater francuzkiej firmy Orfèvrerie Ercuis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
marekb37
Proszę o pomoc w identyfikacji punc na łyżce.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.