Skocz do zawartości
  • 0

Punce na łyżce.

marekb37

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, adamus73 napisał:

Srebro 800, wytwórca Koch & Bergfeld - Bremen/Niemcy.

Wielkie dzięki. Jestem Twoim dłużnikiem. Jak miałbyś ochotę spojrzeć wstawiam jeszcze dwa zdjęcia. Jakieś pomysły?

20210524_165451.jpg

20210524_165505.jpg

kazioW24 , adamus73 , bardzo dziękuje za odpowiedzi i zaraz bardzo przepraszam za błędną interpretacje puncy. Wprowadziłem was w błąd. adamus73, faktycznie wytwórnia o której wspomniałeś bije punce w tym miejscu. kazioW24 też masz rację. Mój błąd. Ale lubię znać historię przedmiotu.  Dzisiaj dostałem lupę z dużym powiększeniem.  Sprawdzaliśmy w dwie osoby. Zgadza się tylko 84, koń okazał się leżącym psem, a litera to cyfra 00 albo 06. Pozdrawiam.

adamus73 ....ok. Rozumiem. Ale nabyłem te precjoza i teraz próbuję dowiedzieć się ich pochodzenia .Załączam zdjęcie puncy o której mówiliśmy. Pod lupą  za głową widać coś na kształt orzełka albo litery W. Nie jestem pewien. Pozdrawiam.

20210529_141805[1].jpg

Dzięki adamus73.  Trafiony 100 na 100. Widzę że masz wiedzę. Może podpowiesz tytuł książki jaką warto kupić, które byłoby kompendium wiedzy do samodzielnego szukania......... ostatnio sprawdzałem punce na innej łyżce. Wiem że trójka przed głową kobiety zwróconej w prawo , nie w owalu, to Polska , punca bita do 1931 r. Ale obok były wybite litery P B. I tu się zgubiłem. Pozdrawiam.

Jeszcze raz dziękuję. ......... chciałbym Cię czymś zainteresować. Przez przypadek znalazłem jeszcze jedną puncę, którą wcześniej nie widziałem. Bita  dziwnie, bo nie na uchwycie a wewnątrz łyżki. Znalazłem że widoczne 84 to rosyjski odpowiednik ,niemieckiego srebra 800. Ale dalej już nic. zarys jeżdżca na koniu? litera E.? Nie dało sie zrobić lepszego zbliżenia. Może masz jakieś pomysły co do pochodzenia?

20210525_144814[1].jpg

20210526_104226[1].jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie