adm28_2009 Napisano 4 Kwiecień 2021 Share Napisano 4 Kwiecień 2021 Witam, czy na terenach Polski oprócz okolic gór można natrafić na metale rodzime, ciekawi mnie ten temat bo mieszkam na terenie Wielkopolski, a znajomy który hobbystycznie poszukuje kryształów kamieni szlachetnych oraz półszlachetnych na terenach pomiędzy Poznaniem a Piłą natrafiał niby na samorodki srebra oraz platyny wspominał, że najpierw trzeba nauczyć się geografii ukształtowanie terenu i znać rodzaje gleby bo to ma duże znaczenie, jeżeli metal występuje gleba ma różną barwę, czy ktoś może próbował odzyskiwać metale z żwirów, poza okolic gór? https://www.zlotagotowka.pl/czy-w-polsce-mozna-znalezc-zloto-gdzie-go-szukac/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 5 Kwiecień 2021 Share Napisano 5 Kwiecień 2021 Ja się spotkałem jedynie z rudą darniową, która zabarwiała glebę na rdzawy kolor. Bardzo dawno temu interesowałem się trochę kamieniami półszlachetnymi i miałem dostęp do wydawnictw geologicznych, które nie były powszechnie dostępne [mieliśmy geologa w pracy], a w których były opisane złoża ciekawych minerałów. Ale to raczej dotyczyło gór i terenów podgórskich. A jeżeli chodzi o niziny, to pomijając złoża solanki, siarki, soli potasowej, ropy naftowej itp, to było tam coś jedynie o "Anomalii Suwalskiej". Ale teoretycznie, to może lodowiec coś ze sobą przywlekł??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.