loopus Napisano 7 Marzec 2021 Napisano 7 Marzec 2021 Witam , znalazłem ciekawą miseczkę - bodajże z brązu ,posiadającą na spodzie ciekawą sygnaturę. Czy ktoś z kolegów forumowiczów wie co tam jest napisane ? Pozdrawiam
arklas Napisano 17 Marzec 2021 Napisano 17 Marzec 2021 8 godzin temu, Barbapapa napisał: Po pierwsze, w języku (tradycyjnym) chińskim czytamy (ale i piszemy) w kolumnach, od prawej do lewej strony i od góry do dołu. Ale wtopa! Niby wiem, a nie zajarzyłem w odpowiedniej chwili.
arklas Napisano 10 Marzec 2021 Napisano 10 Marzec 2021 Przepisałem to do tłumacza, ale nic mądrego nie wyszło.
Kee Napisano 10 Marzec 2021 Napisano 10 Marzec 2021 Okres Xuande dynastia Ming 59 minut temu, arklas napisał: Przepisałem to do tłumacza, ale nic mądrego nie wyszło. Dokładnie "Da Ming Xuande Years" Tutaj kilka przykładów przedmiotu https://www.google.com/search?q=xuande+bronze+censer&tbm=isch&ved=2ahUKEwjXxen5rqbvAhWSr6QKHbr9DTgQ2-cCegQIABAC&oq=Xuande+&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQARgBMgQIABATMgQIABATMgQIABATMgQIABATMgQIABATOgQIIxAnUO0HWO0HYJofaABwAHgAgAGKAYgBlAKSAQMwLjKYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=fxFJYJeKCZLfkgW6-7fAAw&bih=720&biw=393&client=ms-android-xiaomi-rev1&prmd=isnv&safe=off
Kee Napisano 18 Marzec 2021 Napisano 18 Marzec 2021 W dniu 17.03.2021 o 12:24, Barbapapa napisał: Zatem z datowaniem to ostrożnie. Może być nawet wiek 18-ty. Muszę wspomnieć że to jest dobry chwyt na turystów i tego typu rzeczy są masowo podrabiane. Ten na zdjęciach to odlew. Oryginały były chyba sygnowane ręcznie.
Kee Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Miedziany najpewniej piecyk do kadzidełek czy tam pofstawka czy jak to się tam nazywa. Oznaczenie typowe dla tego typu bibelotów. No chyba że masz oryginał... Znaczenia nie pamiętam musiał bym poszukać ale sygnowanie tymi znakami na pewno jest głęboko zakorzenione w kulturze.
Pytanie
loopus
Witam , znalazłem ciekawą miseczkę - bodajże z brązu ,posiadającą na spodzie ciekawą sygnaturę. Czy ktoś z kolegów forumowiczów wie co tam jest napisane ?
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.