Skocz do zawartości
  • 0

Saperka kolegi - ale co to za saperka ?

janek_toruń

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mietek
Nie sądze aby te z beskidu były z 1 w.,znalezione zostały w rejonie walk 2w.wraz z innymi częściami ekwipunku włoskiego z wyposażenia 2-go wojennego.Nie twierdzę oczywiście że nie było takich saperek w 1 w.w rejonie beskidzkim.
Pozdr.
Redigor

Saperkę troczono na jednej żabce razem z bagnetem, przez otwory w żelastwie przechodził trok zapobiegający wysuwaniu się saperki.
Polecam książkę Rexa Trya Żołnierze Mussoliniego" na 88 stronie jest zdjęcie saperki stroczonej na jednej żabce z bagnetem.

Możliwe że były używane przez niemców ale...pare lat temu rozmawiałem z bardzo sędziwym włochem,który walczył w Polsce w trakcie 2w.Nie wiem dokładnie gdzie bo nie powiedział ale gdzieś w południowej Polsce.Niewiele udało mi się od niego wyciągnąć wiadomości bo człowiek to leciwy ale jedno pamiętał bardzo dobrze...zimno,przeraźliwe zimno.
Teraz pytanie do znawców tematu -gdzie mógł walczyć i w jakim obozie jenieckim niemcy go póżniej przetrzymywali?Może dziadeczkowi się pomyliła Rosja sowiecka z Polską?Chociaż aż tak to by sie chyba nie walnął,skoro pamiętał pare innych rzeczy,nie związanych z lokalizacją miejsca.
Pzdr.
Redigor

Hej
Nie wiem czy wiesz,ale takie saperki się kopie w Beskidach.Nie są one łatwe do trafienia ale kilka sztuk już wykopano.
Pzdr.Redigor

Te baskidzkie to raczej z 1 wojny. Zdobycz z frontu alpejskiego, razem np z Carcano. To też droga jaką przebył sprzet włoski do WP - stosowany w wojnie 1920.
Bjarowe to raczej już 2 wojna.
Jednak nie wiem jak można odróżnić (i czy wogóle) 1 i 2 wojenne.

Witam
Włosi podczas II wojny na pewno zwiedzali" suwalszczyznę, wg. relacji mieszkańców widziano ich oddziały maszerujące na ZSRR w 41 roku, a potem wracali pędzeni przez Niemców ale już w charakterze jeńców, których kilka tysięcy Niemcy wymordowali w obozie pod Suwałkami
pozd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie