janek_toruń Napisano 11 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Witam w tej świątecznej atmosferze i pozdrawiam.Właśnie a do rzeczy - co to za saperka ? czy służyły do czegoś te otwory ? pozdr i dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Mietek Nie sądze aby te z beskidu były z 1 w.,znalezione zostały w rejonie walk 2w.wraz z innymi częściami ekwipunku włoskiego z wyposażenia 2-go wojennego.Nie twierdzę oczywiście że nie było takich saperek w 1 w.w rejonie beskidzkim.Pozdr.Redigor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Kilka sztuk wyszło pod Kielcami w miejscu walki 20DGrenPanc czyli tamci używali takich łopatek. Zreszta używali tez polskich i austriackich.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 11 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Witam w tej świątecznej atmosferze i pozdrawiam.Właśnie a do rzeczy - co to za saperka ? czy służyły do czegoś te otwory ? pozdr i dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 11 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2004 o jeszcze tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Kolega takiej uzywa-otwory dobrze służą jako otwieracz do piwa :-)vis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 :) Jak wcześniej pisałem też takiej używam ,bo nie do zdarcia jest - jak się pognie to prostujesz i dalej ogień! Szacunek dla włoskiego ekwipunku ;)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 O ile pamiętam (było na forum, potem zweryfikowałem to w muzeum) włoska. Otwory do troczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 11 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2004 dzięki Mieciu - jesteś nie do pobicia.wesołychpozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 W Zambrowie tez mieli jencow wloskich, budowali linie kolejowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Włoska - osobiście takiej używam od sześciu lat do kopania :) nie do zdarcia! Trzonki już z 6 razy wymieniałem ,ale żelazo" super! Polecam :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=32102&id_forum=2&&sq=włoska&wi=32156#32156 - i link.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Zapomniałem dodać, medel wywodzi się z pierwszej wojny (widziałem na ekspozycji w Budapeszcie poświęconej walkom w Alpach), niestety muszę jeszcze rozgryźć jak toto się dokładnie troczyło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(+) Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Saperkę troczono na jednej żabce razem z bagnetem, przez otwory w żelastwie przechodził trok zapobiegający wysuwaniu się saperki.Polecam książkę Rexa Trya Żołnierze Mussoliniego" na 88 stronie jest zdjęcie saperki stroczonej na jednej żabce z bagnetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Lipiec 2004 Share Napisano 12 Lipiec 2004 Wreszcie widać jak to było troczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 12 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2004 wow bombadzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Możliwe że były używane przez niemców ale...pare lat temu rozmawiałem z bardzo sędziwym włochem,który walczył w Polsce w trakcie 2w.Nie wiem dokładnie gdzie bo nie powiedział ale gdzieś w południowej Polsce.Niewiele udało mi się od niego wyciągnąć wiadomości bo człowiek to leciwy ale jedno pamiętał bardzo dobrze...zimno,przeraźliwe zimno.Teraz pytanie do znawców tematu -gdzie mógł walczyć i w jakim obozie jenieckim niemcy go póżniej przetrzymywali?Może dziadeczkowi się pomyliła Rosja sowiecka z Polską?Chociaż aż tak to by sie chyba nie walnął,skoro pamiętał pare innych rzeczy,nie związanych z lokalizacją miejsca. Pzdr.Redigor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Włoch w ss??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 HejNie wiem czy wiesz,ale takie saperki się kopie w Beskidach.Nie są one łatwe do trafienia ale kilka sztuk już wykopano.Pzdr.Redigor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Na Kielecczyźnie też parę sztuk wyszło :) pewnie Niemcy ich używali.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Te baskidzkie to raczej z 1 wojny. Zdobycz z frontu alpejskiego, razem np z Carcano. To też droga jaką przebył sprzet włoski do WP - stosowany w wojnie 1920.Bjarowe to raczej już 2 wojna.Jednak nie wiem jak można odróżnić (i czy wogóle) 1 i 2 wojenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geddon Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 WitamWłosi podczas II wojny na pewno zwiedzali" suwalszczyznę, wg. relacji mieszkańców widziano ich oddziały maszerujące na ZSRR w 41 roku, a potem wracali pędzeni przez Niemców ale już w charakterze jeńców, których kilka tysięcy Niemcy wymordowali w obozie pod Suwałkamipozd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 Mógł być w SS.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
janek_toruń
Witam w tej świątecznej atmosferze i pozdrawiam.
Właśnie a do rzeczy - co to za saperka ? czy służyły do czegoś te otwory ?
pozdr i dzięki za pomoc
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.