Tomasz70 Napisano 16 Luty 2021 Share Napisano 16 Luty 2021 Liczę na Waszą pomoc, a zwłaszcza na wiedzę, jaką posiada Woodhaven. Od lat mam w kolekcji ten kołpak, niewątpliwie z niemieckiej maszyny i niewątpliwie z okresu II wojny światowej. Niestety, brak mi pewności co do modelu, z którego pochodzi. Wymiary: wysokość / długość (pierwsze i drugie zdjęcie) 44 cm, średnica (trzecie zdjęcie) - ok. 45 cm (kształt jest nieforemny, waha się od 43 do 47,5 cm), średnica (czwarte zdjęcie): otwór na wał / działko - 15 cm, średnica zewnętrzna (krawędzie blachy) - 38 cm. Pochodzenie: Luftwaffe Fliegerhorst Henrikow / Glinnik (koło Tomaszowa Mazowieckiego), rok 1945. Kołpak zabrany stamtąd właśnie w 1945, przez miejscowego gospodarza, w ramach rekompensaty za zarekwirowane pole pod lotnisko. ;) Tabliczka znamionowa nieczytelna (ostatnie zdjęcie - utlenienia aluminium). Napisy w środku czerwoną farbą: VERSLARKUNGSLEGE GEMASS ANDERUNGSANWELSUNG NR 55 NICHT ERFORDERLICH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb2 Napisano 14 Marzec 2021 Share Napisano 14 Marzec 2021 100% foka A-F. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 15 Marzec 2021 Autor Share Napisano 15 Marzec 2021 Piterb2 - zawsze miałem takie przeczucie, odkąd posiadam ten fant (a to bedzie ze 30 lat). Te instrukcje montażowe wyglądają identycznie - czy reszta (kształt całości) też jest podobna? Jak mniemam, egzemplarz z Twojego zdjęcia jest z kontekstem - miejsce rozbicia Foki? Pozdrawiam! Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Marzec 2021 Share Napisano 19 Marzec 2021 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Tomasz70
Liczę na Waszą pomoc, a zwłaszcza na wiedzę, jaką posiada Woodhaven.
Od lat mam w kolekcji ten kołpak, niewątpliwie z niemieckiej maszyny i niewątpliwie z okresu II wojny światowej.
Niestety, brak mi pewności co do modelu, z którego pochodzi.
Wymiary:
wysokość / długość (pierwsze i drugie zdjęcie) 44 cm,
średnica (trzecie zdjęcie) - ok. 45 cm (kształt jest nieforemny, waha się od 43 do 47,5 cm),
średnica (czwarte zdjęcie): otwór na wał / działko - 15 cm, średnica zewnętrzna (krawędzie blachy) - 38 cm.
Pochodzenie: Luftwaffe Fliegerhorst Henrikow / Glinnik (koło Tomaszowa Mazowieckiego), rok 1945.
Kołpak zabrany stamtąd właśnie w 1945, przez miejscowego gospodarza, w ramach rekompensaty za zarekwirowane pole pod lotnisko. ;)
Tabliczka znamionowa nieczytelna (ostatnie zdjęcie - utlenienia aluminium).
Napisy w środku czerwoną farbą:
VERSLARKUNGSLEGE GEMASS
ANDERUNGSANWELSUNG NR 55
NICHT ERFORDERLICH
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.