Skocz do zawartości
  • 0

Lampka z kokpitu samolotu - jakiego ?

ra_v

Pytanie

Napisano

Dzień dobry

Proszę Kolegów siedzących w tematach lotniczych o pomoc w identyfikacji lampek.

Według legendy obie związane z załogą/obsługą angielskich bombowców z okresu II wojny światowej.

Mała kokpitowa ma napis COCKPIT LAMP Z  numerem patentu i symbolem korony z literami AM (Air Ministry ?). Ma przesuwaną osłonę zakrywającą czerwoną szybkę z pleksiglasu. Drugaa wyglada jak jakaś lampa inspekcyjna do powieszenia/podwieszenia. Logo producenta LUCAS Ltd, Birmingham.

Może  ktoś wie o nich coś więcej i w ewentualnie jakich samolotach była czy były stosowane. Nie ukrywam że będą na sprzedaż bo to nie mój konik i trafiłem je z innymi przedmiotami.

Dzięki z góry za pomoc 

DC814109-6B7D-4B16-91F4-595294B96118.jpeg

0E3066BB-FF17-4F16-BE59-CE04A1DADC30.jpeg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem już, że ta inspekcyjna to jednak samochodowa z lat około 1920- . Była na wyposażeniu skrzynek samochodów angielskich z tego okresu. Może była też używana i w lotnictwie. 
Była w rodzinie z innymi pamiątkami po angielskim pilocie i razem z tą kokpitową.
Ta kokpitowa tez jest zidentyfikowana - wczesna wersja stalowa a nie bakelitowa.  Była praktycznie w każdym angielskim samolocie wielosilnikowym ale tez w Spitfire Supermarine. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie