Skocz do zawartości
  • 0

Mała beczka na paliwo.

Autsajder68

Pytanie

Napisano

Witam kolegów, co możecie powiedzieć na temat tej beczułki ? Ma z 50 litrów. Wygląda jak miniatura zwykłej, niemieckiej 200 - tu litrowej, powszechnie używanej w czasie wojny i sygnowanej Wehrmachtem, Heer'em itd. Na tej małej, oprócz czterocyfrowej liczby, nie doszukałem się żadnych napisów, bo i w sumie miejsca na nie nie wiele jest. To niemiecka beczułka, czy radziecka dajmy na to ? Wygląda na niemiecką. A może to PRL ? Aktualnie smoła się znajduje w niej. Wiele niemieckich beczek widziałem ( posiadam dwie ), ale z taką małą pierwszy raz spotykam się. Pozdr.

Wysokość - 52 cm,

Średnica - 39 cm.

DSC02837.JPG

DSC02833.JPG

DSC02836.JPG

DSC02835.JPG

DSC02834.JPG

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 11.09.2020 o 17:51, hipolit-O4 napisał:

Gdy jeszcze "Łączność"zajmowała się w PRL siecią telefoniczną to w podobnych beczkach 60 litrowych był Abizol do malowania studzienek telekomunikacyjnych.

...ale nie jesteś pewien czy w dokładnie takich właśnie...? Pytanie czy ten Abizol był w stanie płynnym, czy gęstym.. Bo gęstą ciecz byłoby trudno nalewać z takiej beczki, ale może się mylę. Generalnie beczka pasuje na paliwo, więc może jednak takie zastosowanie ? Nikt nic nie powie o niej jeszcze ?

Napisano

Był to okres paliwa na kartki i taką po Abizolu wymyłem i benzynę w niej trzymałem w piwnicy.Abizol był lejący jak farba olejna.Trzymany na słońcu(ciepły) był bardziej lejący.Dwustulitrowe z napisem wehrmacht,kraftstoff czy z wroną były używane jeszcze w latach osiemdziesiątych w zakładach.Przywożono w nich na budowy paliwo i olej do sprzętu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie