Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Mam prośbę o identyfikację munduru. Zdjęcie znajdowało się w kolekcji dokumentów żołnierza PSZ, ale dziwne wydają mi się patki i kołnierz. Wydaje się, że guziki są z orłem. Nie mogę też zidentyfikować odznak. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Małgosia
Sedco Express Napisano 1 Wrzesień 2020 Napisano 1 Wrzesień 2020 Nie należy się sugerować w tym wypadku umieszczeniem odznaki KOP-u, bo przepis o umieszczeniu dotyczył kurtki mundurowej WP a ona miała kołnierz zapinany pod szyją i nie noszono do niej krawata.
Sedco Express Napisano 1 Wrzesień 2020 Napisano 1 Wrzesień 2020 Jeszcze taka moja uwaga - jeżeli prócz odznaki KOP-u (raczej mało prawdopodobne by nosił ją nie służąc wcześniej w KOP-ie) ma mało znaczącą blaszkę tzn. znaczek kwestarski LOPP to logicznie rozumując gdyby był po podchorążówce nosiłby także odznakę pamiątkową szkoły pchor. Co najmniej dziwne jest, że ma odznakę a nic nie pisze o KOP-ie w życiorysie - może obawiał się o tym pisać w PRL-u ze względu np. na służbę na granicy polsko radzieckiej w II RP ? A może zdjęcie nie ma nic wspólnego z życiorysem bo to inna osoba ?
Eldoret Napisano 31 Sierpień 2020 Autor Napisano 31 Sierpień 2020 Niestety mam tylko to jedno zdjęcie, mundur jest w całości.
Sedco Express Napisano 31 Sierpień 2020 Napisano 31 Sierpień 2020 Czy osoba w mundurze ma czapkę - zdjęcie jest wykadrowane Kiedyś zamieściłem na forum poniższe zdjęcie.
Pytanie
Eldoret
Mam prośbę o identyfikację munduru. Zdjęcie znajdowało się w kolekcji dokumentów żołnierza PSZ, ale dziwne wydają mi się patki i kołnierz.
Wydaje się, że guziki są z orłem. Nie mogę też zidentyfikować odznak.
Czy mógłby ktoś mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Małgosia
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.