mareczech Posted July 2, 2020 Posted July 2, 2020 Przedmiot kształtem przypomina baryłka niby aluminium ale nie jestem pewien, pełna w środku. Nacięcie jakby gwintowe. Pierwsze moje podejrzenia, że jakiś może naciąg do zegara wieżowego, ale trop chyba zły. Wymiary: Długość 19cm, Średnica na końcach 11cm Średnica na środku ok 15,5cm
Kee Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 Czy to aby na pewno metalowe? Nie jest to przypadkiem jakiś izolator np od transformatora?
mareczech Posted July 7, 2020 Author Posted July 7, 2020 Wydaje mi się, że jest to jakiś stop aluminium
kopijnik2 Posted July 7, 2020 Posted July 7, 2020 1 - kształt obiektu: dwa ścięte stożki złączone podstawami - wyklucza wkręcenie widocznego gwintu w "cokolwiek" sztywnego - nieuchodzącego jedynie sypkie - półpłynne pozwala na "wykorzystanie" gwintu brak uchwytów do "wykręcania/wyciągania" sugeruje - zakładane jednorazowe użycie 2 - widoczna asymetria wg osi obrotu: - wyklucza obróbkę skrawaniem więc - nakiełek odpada więc - jest to odlew 3 - punkt centralny ze znakami naprowadzającymi: typowy do ustawiania "pionu" --------------------------------------------- jedynie sypkie - półpłynne pozwala na "wykorzystanie" gwintu beton punkt centralny ze znakami naprowadzającymi: do ustawiania "pionu" niwelatora , teodolitu, lub innego urządzenia pomiarowego -----------------------
kopijnik2 Posted July 2, 2020 Posted July 2, 2020 znak / punkt - osnowy poziomej ------------ "jakiejś" - może lokalnej
mareczech Posted July 2, 2020 Author Posted July 2, 2020 Nacięcia i nawiercane po nakiełki . Znalezisko stare bo dziadek nie wie co i do czego to może służyć. Znalezione za jego starą chatą.
kopijnik2 Posted July 3, 2020 Posted July 3, 2020 7 godzin temu, mareczech napisał: Nacięcia i nawiercane po nakiełki nakiełek - (jeden) - wymaga wyznaczenia punktu punkt trasujemy liniami przecinającymi się, by je wykonać wystarczy zarysować powierzchnię bo są to jedynie pomocnicze znaki... ------------ obiekt wygląda na odlew
Question
mareczech
Przedmiot kształtem przypomina baryłka niby aluminium ale nie jestem pewien, pełna w środku. Nacięcie jakby gwintowe.
Pierwsze moje podejrzenia, że jakiś może naciąg do zegara wieżowego, ale trop chyba zły.
Wymiary:
Długość 19cm,
Średnica na końcach 11cm
Średnica na środku ok 15,5cm
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.