mareczech Napisano 2 Lipiec 2020 Napisano 2 Lipiec 2020 Przedmiot kształtem przypomina baryłka niby aluminium ale nie jestem pewien, pełna w środku. Nacięcie jakby gwintowe. Pierwsze moje podejrzenia, że jakiś może naciąg do zegara wieżowego, ale trop chyba zły. Wymiary: Długość 19cm, Średnica na końcach 11cm Średnica na środku ok 15,5cm
Kee Napisano 4 Lipiec 2020 Napisano 4 Lipiec 2020 Czy to aby na pewno metalowe? Nie jest to przypadkiem jakiś izolator np od transformatora?
mareczech Napisano 7 Lipiec 2020 Autor Napisano 7 Lipiec 2020 Wydaje mi się, że jest to jakiś stop aluminium
kopijnik2 Napisano 7 Lipiec 2020 Napisano 7 Lipiec 2020 1 - kształt obiektu: dwa ścięte stożki złączone podstawami - wyklucza wkręcenie widocznego gwintu w "cokolwiek" sztywnego - nieuchodzącego jedynie sypkie - półpłynne pozwala na "wykorzystanie" gwintu brak uchwytów do "wykręcania/wyciągania" sugeruje - zakładane jednorazowe użycie 2 - widoczna asymetria wg osi obrotu: - wyklucza obróbkę skrawaniem więc - nakiełek odpada więc - jest to odlew 3 - punkt centralny ze znakami naprowadzającymi: typowy do ustawiania "pionu" --------------------------------------------- jedynie sypkie - półpłynne pozwala na "wykorzystanie" gwintu beton punkt centralny ze znakami naprowadzającymi: do ustawiania "pionu" niwelatora , teodolitu, lub innego urządzenia pomiarowego -----------------------
kopijnik2 Napisano 2 Lipiec 2020 Napisano 2 Lipiec 2020 znak / punkt - osnowy poziomej ------------ "jakiejś" - może lokalnej
mareczech Napisano 2 Lipiec 2020 Autor Napisano 2 Lipiec 2020 Nacięcia i nawiercane po nakiełki . Znalezisko stare bo dziadek nie wie co i do czego to może służyć. Znalezione za jego starą chatą.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2020 Napisano 3 Lipiec 2020 7 godzin temu, mareczech napisał: Nacięcia i nawiercane po nakiełki nakiełek - (jeden) - wymaga wyznaczenia punktu punkt trasujemy liniami przecinającymi się, by je wykonać wystarczy zarysować powierzchnię bo są to jedynie pomocnicze znaki... ------------ obiekt wygląda na odlew
Pytanie
mareczech
Przedmiot kształtem przypomina baryłka niby aluminium ale nie jestem pewien, pełna w środku. Nacięcie jakby gwintowe.
Pierwsze moje podejrzenia, że jakiś może naciąg do zegara wieżowego, ale trop chyba zły.
Wymiary:
Długość 19cm,
Średnica na końcach 11cm
Średnica na środku ok 15,5cm
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.