wojtasstu666 Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Witam proszę o identyfikacje guzika z nr 2 w sieci jest sporo o takich guzikach tylko ta dwójka jedna jest wyższa druga niższa a jeszcze inna szersza może szanowne Forum coś podpowie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Tego typu guziki bardzo często były odlewane w warunkach polowych, co powodowało różnice w kroju cyfr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasstu666 Napisano 6 Maj 2020 Autor Share Napisano 6 Maj 2020 dzięki za odp ciekawy szczegół ze były odlewane w warunkach polowych a może wiecie z jakiego okresu jest i czy jest polski a jak nie to jakiej armii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Polski guzik pułkowy, z okresu Królestwa Polskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 To nie jest guzik odlewany tylko bity stemplem w mosiężnej blaszce a ucho przylutowane. Odnośnie określenia czasu to najczęściej obstawiane, że to okres napoleoński. Co do pochodzenia to Szwajcaria w Wielkiej Armii. Były też hipotezy o Insurekcji, artylerii bawarskiej pułków austriackich i kilka jeszcze. Możliwe, że guzik produkowany w warunkach polowych. Spotykane w większych ilościach okolice Pilicy, Wolbórz. Ja osobiście obstawiał bym na pruskie z okresu wojen napoleonskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 3 minuty temu, Tyr napisał: To nie jest guzik odlewany tylko bity stemplem w mosiężnej blaszce a ucho przylutowane. Odnośnie określenia czasu to najczęściej obstawiane, że to okres napoleoński. Co do pochodzenia to Szwajcaria w Wielkiej Armii. Były też hipotezy o Insurekcji, artylerii bawarskiej pułków austriackich i kilka jeszcze. Możliwe, że guzik produkowany w warunkach polowych. Spotykane w większych ilościach okolice Pilicy, Wolbórz. Ja osobiście obstawiał bym na pruskie z okresu wojen napoleonskich. Guzik jest odlewany ze stopu cyny, ołowiu i cynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Spektrometr w oku masz? Guzik blaszany z lutowanym uszkiem sam kilka takich znalazłem a na forum o tych guzikach była nie raz dyskusja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Nie muszę mieć spektrometru żeby odróżnić cyno-ołów od mosiądzu. Na granicy dawnej Galicji wychodzi cała masa takich guzików z różnymi numerami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Jednak musisz... I wiele innych wątków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Może i to takie guziki, ale moim zdaniem ten nie wygląda na mosiężny, tylko raczej na wykonany ze stopu ołów - cynk - cyna. Przejrzałem moje guziki i mają trochę inne uszka, ale wzór "2" taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Takich charakterystycznych 2 nie ma na odlewanych. Odlewane są większe i grubsze. Po za tym czy widziałeś ucho w odlewanych? Jak nie to sobie porównaj z fotek w necie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 Czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci problem? Napisałem, że porównałem uszka i są inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasstu666 Napisano 6 Maj 2020 Autor Share Napisano 6 Maj 2020 guzik wykopałem w okolicach Opoczna trochę go "odsłoniłem" i metal wpada w złotawą barwę wiec chyba mosiężny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 W takim razie sorry za usiłowanie wprowadzenia w błąd, ale na pierwszy rzut oka łudząco podobny do polskich o których pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasstu666 Napisano 6 Maj 2020 Autor Share Napisano 6 Maj 2020 dzięki wszystkim za ciekawe odp pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Maj 2020 Share Napisano 6 Maj 2020 W Pilicy i w Wolborzu Prusacy stacjonowali i zostali pogonieni przez Napoleona. W Opocznie chyba nie ale doczytaj może coś znajdziesz o przemarszach . Przy okazji jeszcze spytam kolegów co są dobrzy w guziołach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.