HUZ4R Napisano 9 Kwiecień 2020 Napisano 9 Kwiecień 2020 Witam wszystkich, Bardzo proszę o pomoc Was specjalistów w sposobie wyczyszczenia mojego nowe znaleziska (foto) . Od razu zaznaczę, że bagnet chce zostawić dla siebie i mam zamiar porządnie go wyczyścić. Śruby przy okładzinach delikatnie opukałem - pozostało opukać nakrętki z drugiej strony ponieważ, śruba kręci się wraz z nakrętką. Na wszelki wypadek zakupiłem już repliki razem ze śrubami . Na początku popsikałem preparatem podobnym do WD 40 i starłem delikatnie pierwsza warstwę rdzy. Nad drugą częścią prac, że tak powiem konserwacyjnych myślałem, aby zakupić " CX 80 rust remover " i po zdjęciu okładzin wsadzić bagnet do pojemnika zalanego odrdzewiaczem. Bardzo proszę o pomoc oraz jeśli można garść informacji o bagnecie. Z góry dziękuje Pozdrawiam Adam
wz.69 Napisano 11 Kwiecień 2020 Napisano 11 Kwiecień 2020 Bagnet Niemiecki Mauser 84/98/34 produkcja lata przedwojenne i do 1945 roku. Na glowni jest nazwa producenta tuz pod jelcem i N° i byc moze rok. Zeby cos wiecej powiedziec trzeba to przeczytac. O czyszczniu :.Ja bym nie zozkrecal. Tylko Olej lub smar, poczekac wytrzec do do sucha i wertarka z sczotka nylonowa i od nowa.
vis1939 Napisano 12 Kwiecień 2020 Napisano 12 Kwiecień 2020 Wd40 tylko punktowo na nakrętki wacikiem, tak żeby nie uświnić okładek.Na zatrzask też można, choć dałbym sobie na razie spokój z jego wykręcaniem jak masz go pokaleczyć. Potem już bez okładek elektroliza lub autoliza>tanina>paraloid b44.Wszelkie innne metody wiertarkowo-odrdzewiaczowe zostaw sobie do wrót od garażu.
HUZ4R Napisano 16 Kwiecień 2020 Autor Napisano 16 Kwiecień 2020 Dziękuje za pomoc. Drewniane okładziny udało się zdjąć ( delikatne opukiwanie śrubki i nakrętki) . Teraz bagnet poddam autolizie tylko proszę o info czy dobrze ją zrobię - bagnet owinę aluminiowym drucikiem / albo folia alu + kret + ciepła woda , tak ? Pozdr Adam
vis1939 Napisano 16 Kwiecień 2020 Napisano 16 Kwiecień 2020 Autolizy nigdy nie robiłem więc nie doradzam, ale wpisz w wyszukiwarkę forumową bo temat wałkowany setki razy.Co do okładek to nasącz olejem lnianym lub innym do konserwacji drewna.Byle nie jakimś wd, słonecznikowym czy inny silnikowy...
HUZ4R Napisano 16 Kwiecień 2020 Autor Napisano 16 Kwiecień 2020 tak zrobię . Co do okładek to są delikatnie przybrudzone zetrzeć delikatnie może jakimś delikatnym papierem ściernym np 2000 /.? Co do moczenia w oleju wystarczy, że pędzelkiem kilka razy przelecę czy zanurzyć na jakiś czas w oleju ?
vis1939 Napisano 16 Kwiecień 2020 Napisano 16 Kwiecień 2020 Żadnych papierów ściernych, jak najdzie olejem to syf sam powinien odejść.Można zanurzyć lub "przelecieć" do momentu aż przestanie wsiąkać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.