Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Napisano 3 Kwiecień 2020 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji gogli lotniczych. Pozdrawiam
SLAW 100 Napisano 5 Kwiecień 2020 Napisano 5 Kwiecień 2020 Na pierwszy rzut oko to bym powiedział że to gogle RAF Mk VIII, ktore były używane od roku 1944. Z tego co wiem ich produkcja trwała do lat 70 a może 80 .Takie gogle po wojnie były stosowane w aeroklubach ale także przez użytkownikow prywatnych np jako motocyklowe. Oczywiscie w UK. Troche rzeczy niestety nie pasuje do wzorcowych mk VIII. Przegladajac neta mozna jednoznacznie powiedziec że były wykonane w brazowej skorze .Z tego co widzę na Twoich zdjęciach to jest czarna ale tez nie mam pewnosci czy skora . Pasek był mocowany inaczej nocowany . Tu mały filmik pokazujący mk VIII .https://www.youtube.com/watch?v=EWIJPMODewM
kazioW24 Napisano 3 Kwiecień 2020 Napisano 3 Kwiecień 2020 Ruskie dla jednostek zmotoryzowanych,lata 50/60 w LWP też były używane,model to bodaj IŻ czy URAL,ktoś pewnie zaraz poprawi.
Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Autor Napisano 3 Kwiecień 2020 Dzięki, a można prosić o jakieś foto porównawcze? Bo szukam w sieci i nie moge znaleźć identycznych gogli.
Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Autor Napisano 3 Kwiecień 2020 Według mnie radzieckie pochodzenie odpada. Radzieckie gogle motocyklowe miały inny kształt szkieł i inne mocowanie (w moich ta tasiemka - gumka jest charakterystyczna). Pochodzenie lotnicze sugeruje mi kształt szkieł. Pozdrawiam
kazioW24 Napisano 3 Kwiecień 2020 Napisano 3 Kwiecień 2020 One potem były modyfikowane,twoje mogą być dla motocyklistów,brak im śrubki do ustawiania szerokość,była między szkiełkami.pewnie jakieś współczesne ,wpisz w Google okulary na motor i szukaj.
Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Autor Napisano 3 Kwiecień 2020 Śrubka była w okularch, ale nabylem okulary już bez srubki - taki stan. Współczesne nie są na 100%. okulary lotnicze były używane przez motocyklistów. Do tej pory używają takich pasjonaci starych motocykli. PS. Szukałem już na wszelkie sposoby na google. Z większością przedmiotów sobie radze w identyfikacji, dlatego rzadko udzielam się na forum. Dziękuję Panu za zainteresowanie tematem.
Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Autor Napisano 3 Kwiecień 2020 https://allegro.pl/oferta/gogle-lotnicze-wojskowe-raf-royal-air-force-czarne-7436890177 Okulary - kopia, z tej aukcji są najbardziej podobne ze wszystkich, które przejrzałem.
Szybki55 Napisano 3 Kwiecień 2020 Napisano 3 Kwiecień 2020 Raczej kopia, oryginały miały tłoczone napisy, choć nie wszystkie
Krychu_Szprotawa Napisano 4 Kwiecień 2020 Autor Napisano 4 Kwiecień 2020 Witam, moje gogle mają swój wiek i na 100% są oryginalne. Link do aukcji z kopią podałem, ponieważ kopia najbardziej przypomina mi mój przedmiot. Okularów tego typu było sporo i do dzisiaj moje są dla mnie zagadką. Gdyby posiadały jakieś sygnatury, było by je łatwiej zidentyfikować. Pozdrawiam
Pytanie
Krychu_Szprotawa
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji gogli lotniczych.
Pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.