Skocz do zawartości
  • 0

Fabryka Wolska, identyfikacja pełnej puncy

Urnelius

Pytanie

Napisano

Szanowni Państwo,

piszę z prośbą o pomoc w identyfikacji. Kupiłem dwa zestawy sztućców z fabryki wolskiej, jednak ku mojemu zdziwieniu okazało się, że występują różnice.

Jedne noże mają ostrza z Gerlacha, drugie z fabryki wolskiej (też nie wiem skąd różnica i czy ma znaczenie).

Ponadto punca na jednych sztućcach brzmi: FABR. WOLSKAHM <korona>; na innych: [BALW. <N w rombie> FABR. WOLSKA <korona> BM.

Widzę także różnice w szczegółowości dekoracji. Mam podstawową wiedzę na temat firmy, jednak nie wiem, skąd te różnice i czy wpływają na wartość lub jakość zakupu.

Byłbym niezwykle wdzięczny za pomoc.

Z wyrazami szacunku

Mateusz Lisak

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prawdopodobnie masz serwisy z różnych okresów produkcji . napis brzmi nie BALW tylko GALW od galwanizowano znak N to mosiądz czyli mosiądz galwanizowany srebrem. Tak samo jest z innymi firmami . Np wzór Romański u Frageta  był już produkowany przed pierwszą wojną , w okresie międzywojennym , po wojnie , po zmianie nazwy firmy i upaństwowieniu jej , a także po połączeniu dawnego Henneberga i dawnego Frageta na HEFRE i produkowany jest do dziś , niestety są różnice tak w materiale z różnych okresów NP. Plater na wyrobach  mosiężnych, Alpace, Bielniku i obecnie na nierdzewce, o niuansach w wzorze i tłoczeniu lub walcowaniu wzoru nie wspomnę i oczywiście co jakiś czas zmiany w sygnaturach czyli od caratu gdzie były bite carskie orły , Przez sygnatury J.Fraget , D.Fraget, Plater,  WSW, N , BM, BN, Galw, FH , w owalach ,kołach Rombach grubościach powłoki platerowej  90, 60 lube bez sygnatury grubości plateru itd.itp . Niestety literatura opisująca wszystko naszych producentów Takich jak Fraget, Norblin, Bracia Wolscy, Plewkiewicz, Henneberg nie istnieje oprócz  kser dawnych katalogów tychże firm. Nikt się jeszcze na zajął tą tematyką aby napisać jakąś solidną książkę systematyzującą co gdzie kiedy i jak było wykonywane w wyrobach platerowych i srebrnych tychże firm

Napisano

Szanowny Panie,

dziękuję bardzo za odpowiedź. Zastanawiałem się właśnie, czy istnieje jakaś pozycja o polskich wyrobach, ale żadnej nie znalazłem. Najwyraźniej nie jest to zbyt popularny temat wśród historyków. A czy na podstawie różnicy w puncy - FABRWOLSKA i FABRWOLSKAHM można coś wnosić o datowaniu lub w inny sposób spróbować określić orientacyjny czas powstania?

Z wyrazami szacunku

ML

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie