Kondzioroski Napisano 10 Grudzień 2019 Share Napisano 10 Grudzień 2019 Siema,jest ktoś z tych rejonów na forum?znalazłem takie oto zdanie ,,W czasie wojny siedmioletniej w 1758 r. stoczono tu bitwę, w wyniku której austriaccy dragoni zostali pobici przez wojska pruskie,, i nie mogę znalezć nic więcej na ten temat.Prosiłbym o jakiś link,temat może być ciekawy.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2019 Share Napisano 10 Grudzień 2019 Poszukaj w książkach, w necie nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 10 Grudzień 2019 Share Napisano 10 Grudzień 2019 To jest ciekawy i ładny teren, nie słyszałem o tym, a kiedyś w pobliżu mieszkałem. Na pewno w kościele w tej wsi podczas 2 wojny był magazyn amunicji, wysadzony pod koniec wojny. Kościół wyremontowano. Ciekawe gdzie znajduje się mogiła pobitewna i jak liczna osobowo bitwa to była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kondzioroski Napisano 10 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2019 bjar jak myślisz może warto poszperać na niemieckich stronkach?kiedyś znalazłem w ten sposób widokówkę z mojej wioseczki,Sowa,w jakiej miejscowości mieszkałeś?mieszkam 2km od B.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2019 Share Napisano 10 Grudzień 2019 Pewnie, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.