MiszALL Napisano 24 Październik 2019 Napisano 24 Październik 2019 Witam, Posiadam takie pismo jak na zdjęciach. Nie mam pojęcia jakim językiem jest napisane i co jest w treści. Może jakiś życzliwy i zainteresowany użytkownik forum jest w stanie coś o tym powiedzieć. Pozdrawiam
MiszALL Napisano 1 Listopad 2019 Autor Napisano 1 Listopad 2019 Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem!!!
kolo83 Napisano 29 Październik 2019 Napisano 29 Październik 2019 Dokument pisany w dialekcie języka niemieckiego. Dotyczy rodziny Fuchs von Fuchsberg posiadającej swoje włości w Tyrolu. Nagłówek brzmi: Ich Carll Fuchs von Fuchsberg und Jaufenburg, Freyherr zur Freudenstein, Lebenberg , St. Valtin (St. Valentin?) co w wolnym tłumaczeniu brzmi mniej więcej :Ja Carll Fuchs z Fuchsberg i Jaufenburg, Pan (Freiherr to tytuł szlachecki dosłownie wolny pan) na Freudenstein, Lebenberg i St. Valtin (chyba chodzi o St. Valentin w Dolnej Austrii) ... i tu po wymienieniu tytułów następuje właściwa treść dokumentu nad którą warto by przysiąść ze szkłem powiększającym lub skanem w większej rozdzielczości.
Pytanie
MiszALL
Witam,
Posiadam takie pismo jak na zdjęciach. Nie mam pojęcia jakim językiem jest napisane i co jest w treści. Może jakiś życzliwy i zainteresowany użytkownik forum jest w stanie coś o tym powiedzieć. Pozdrawiam
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.