anemon Napisano 12 Październik 2019 Napisano 12 Październik 2019 Witam, Wkrętka (?) aluminiowa z gwintowanym otworem od góry. Średnica 24mm gwint 10mm. Pozdrawiam
Erih Napisano 12 Październik 2019 Napisano 12 Październik 2019 Śruba mocująca aparat fotograficzny do futerału. Gniazdo gwintu na spodzie śruby służyło do zamocowania całości do statywu.
anemon Napisano 12 Październik 2019 Autor Napisano 12 Październik 2019 Dzięki! Jakiś konkretny okres lub marka która korzystała z takowych śrub? Czy jest to na tyle przedmiot uniwersalny, że raczej jest to niemożliwe?
Erih Napisano 12 Październik 2019 Napisano 12 Październik 2019 Okres powojenny, marka nie do ustalenia. Takich śrub używano bardzo powszechnie, w aparatach średnio i mało obrazkowych, były w zasadzie dwie średnice, okreslane w calach - wpisz sobie "gwint statywowy" to wyskoczą. Tą twoją wydatowałbym zgrubnie na lata pięćdziesiąte do siedemdziesiątych.
Erih Napisano 12 Październik 2019 Napisano 12 Październik 2019 1 godzinę temu, sp7mfu napisał: Takie śruby są nadal w użyciu... Tyle że w tych współczesnych ryflowanie jest zdecydowanie grubsze. Dlatego obstawiam datowanie na drugą połowę XX wieku.
Cyrograf15 Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 W przedwojennym mieszkowym aparacie mam taki gwint jak i kamerce go pro. Jest to znormalizowane dla aparatów, kamerek, lunet obserwacyjnych tak aby pasowało do wszelkiej maści statywów, uchwytów. Aluminium, to raczej powojenne. Ta konkretna śruba prawdopodobnie mocowała futerał do aparatu. Wojtek
Erih Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 4 godziny temu, Cyrograf15 napisał: W przedwojennym mieszkowym aparacie mam taki gwint jak i kamerce go pro. Trochę dziwne, przed wojną stosowano najczęściej grubszą wersję, we współczesnych kamerkach masz tą chudszą.
Cyrograf15 Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 Powszechnie są stosowane dwa gwinty, 1/4" i 3/8. Kolega pisze że gwint ma 10 mm, czyli to ten duży. Za to w kamerce faktycznie mogę mieć mały. Nie zwracam na to uwagi bo mam przejściówki w dwie strony i wszelki sprzęt jaki posiadam skręcam w dowolnej kombinacji. Wojtek
Pytanie
anemon
Witam,
Wkrętka (?) aluminiowa z gwintowanym otworem od góry. Średnica 24mm gwint 10mm.
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.