Skocz do zawartości
  • 0

Aluminiowa wkrętka

anemon

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śruba mocująca aparat fotograficzny do futerału. Gniazdo gwintu na spodzie śruby służyło do zamocowania całości do statywu.

Napisano

Dzięki! Jakiś konkretny okres lub marka która korzystała z takowych śrub? Czy jest to na tyle przedmiot uniwersalny, że raczej jest to niemożliwe? 

Napisano

Okres powojenny, marka nie do ustalenia. Takich śrub używano bardzo powszechnie, w aparatach średnio i mało obrazkowych, były w zasadzie dwie średnice, okreslane w calach - wpisz sobie "gwint statywowy" to wyskoczą. Tą twoją wydatowałbym zgrubnie na lata pięćdziesiąte do siedemdziesiątych.

Napisano
1 godzinę temu, sp7mfu napisał:

Takie śruby są nadal w użyciu...

Tyle że w tych współczesnych ryflowanie jest zdecydowanie grubsze. Dlatego obstawiam datowanie na drugą połowę XX wieku.

Napisano

W przedwojennym mieszkowym  aparacie mam taki gwint jak i kamerce go pro. Jest to znormalizowane dla aparatów, kamerek, lunet obserwacyjnych tak aby pasowało do wszelkiej maści statywów, uchwytów. Aluminium, to raczej powojenne. Ta konkretna śruba prawdopodobnie mocowała futerał do aparatu.

Wojtek

Napisano
4 godziny temu, Cyrograf15 napisał:

W przedwojennym mieszkowym  aparacie mam taki gwint jak i kamerce go pro.

Trochę dziwne, przed wojną stosowano najczęściej grubszą wersję, we współczesnych kamerkach masz tą chudszą.

Napisano

Powszechnie są stosowane dwa gwinty, 1/4" i 3/8. Kolega pisze że gwint ma 10 mm, czyli to ten duży. Za to w kamerce faktycznie mogę mieć mały. Nie zwracam na to uwagi bo mam przejściówki w dwie strony i wszelki sprzęt jaki posiadam skręcam w dowolnej kombinacji.

Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie