Malicki Napisano 6 Wrzesień 2019 Napisano 6 Wrzesień 2019 Witam. Proszę o identyfikację pochwy. Długość całkowita 34,5 cm. Ostrze może mieć max 20 cm. Szerokość 4,5 cm. Nity aluminiowe. Z tyłu sygnatura LB.A.(S) lub L8.A.(S) Dziękuję.
bsam20 Napisano 6 Wrzesień 2019 Napisano 6 Wrzesień 2019 Jak dla mnie samoróbka na bazie żabki niemieckiej do S84/98/34.
Malicki Napisano 6 Wrzesień 2019 Autor Napisano 6 Wrzesień 2019 48 minutes ago, bsam20 said: Jak dla mnie samoróbka na bazie żabki niemieckiej do S84/98/34. Kartkę znalazłem w środku. Odręczne pismo poprzedniego właściciela. Kartka twierdzi, że zostało to nabyte na targach staroci w polskim mieście X w roku 1988, dokładnie 6 listopada (czyżby niedziela?), za kwotę 5000 zł, od zbieracza (RODO). Żródło pochodzenia bardziej niż wiarygodne. I taka moja dywagacja... Czy komuś chciało się podrabiać artefakty 40 lat po wojnie? Uważam, że nie. To długo w kącie to na mnie czekało.
bsam20 Napisano 7 Wrzesień 2019 Napisano 7 Wrzesień 2019 Nie podrabiać, tylko wykorzystać to co zostało po wojnie. Żabka jest oryginalna, tylko dół doszyty do na wymiar jakiegoś noża.
Erih Napisano 7 Wrzesień 2019 Napisano 7 Wrzesień 2019 Optymistycznie patrząc, może być to pochwa noża okopowego powstałego ze skróconego bagnetu - samoróba.
Pytanie
Malicki
Witam. Proszę o identyfikację pochwy. Długość całkowita 34,5 cm. Ostrze może mieć max 20 cm. Szerokość 4,5 cm. Nity aluminiowe. Z tyłu sygnatura LB.A.(S) lub L8.A.(S)
Dziękuję.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.