wz.69 Napisano 13 Sierpień 2019 Share Napisano 13 Sierpień 2019 czesc, tak zeby nie zapomniec... 24 marca 1939 alarmowa mobilizacja pokazala ze nie jest to ani doskonalosc ani parfekcja. 24 sierpnia 1939 mobilizacja zostala ogloszona. Nie da sie ukryc ze sie NIE udalo dokonczyc tej kluczowej operacji obronnej. 2 bagnety FB Radom "mobilizacyjne" z lewej odebrane przez WP, Ale te 3 z prawej juz NIE odebrane przez WP i wykonczone pod kontrola juz niemiecka przez Waa77 dla WH... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz.69 Napisano 13 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2019 Znalezione w sieci... byc moze to jest juz wszystkim znane ale mi zal posladki sciska. https://www.tygodnikprzeglad.pl/zmarnowany-arsenal/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 13 Sierpień 2019 Share Napisano 13 Sierpień 2019 Żal to ściska od bełkotu ignoranta, który spłodził ten artykulik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz.69 Napisano 13 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2019 2 minuty temu, vis1939 napisał: Żal to ściska od bełkotu ignoranta, który spłodził ten artykulik. Nie wiem nie bylo nie tam wtedy. Jest jakis inny artykul lub dokument o tym wydarzeniu??? Poglady polityczne mnie nie obchodza." Z politika o tak jak z malym dzieckiem, nie wiadomo kiedy sie zesra" powiedzala mi pewna Pani w koytarzu pociagu PKP gdzies pomiedzy Katowicami i Lublinem w roku 1983 mniej wiecej, nie wracala z wakacji...bilet miala tez taki jakis inny, nie wszystko pamietam co Ona mowila, bardzo zaluje teraz. Ale to zdanie zapamietalem. Powtarzam, bo moze komus sie jeszcze przyda w zyciu. Gdy czytam tu i tam to wciaz i glownie w BON ( i nie tylko... ) zolnierze nie mieli lub im bakowalo bagnetow, saperek, km,ckm , dzialek ppanc, benzyny itd itp I dodam, smiejemy sie z Czechow, ale oni mobilizacje ukonczyli....Dorzuce jeszcze, bo w Polsce tak latwo jest cos usunac z pamieci: Byly 3 armie ktore przekroczyly granice czeskie w marcu 1939: Niemcy, Wegrzy i ... Wojsko Polskie na Zaolzie. Tak tak Polska odebrala to co Czesi nam zabrali w 1919 roku jak Polska sie bronila od Armii Czerwonej. Tak. Taaaaaaaaaaaaaaaaaak. Tak bylo czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 9 godzin temu, wz.69 napisał: I dodam, smiejemy sie z Czechow, ale oni mobilizacje ukonczyli.... Tak w kwestii formalnej - mobilizacja to proces ciągły, jej koniec to początek demobilizacji. Czechosłowacja ukończyła mobilizację gdyż nie podjęła walki i rozpoczęła demobilizację. WP takiej możliwości nie miała. Mobilizację mogła zakończyć wraz z końcem wojny lub klęską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.