boleo54 Napisano 8 Grudzień 2019 Napisano 8 Grudzień 2019 Czołem Waszmości Zgodnie z tytułem wątku ,, Co pozostało z koszar 14PUJ". Zaprosiłem użytkowników forum na spacer po terenie koszar szwadronu zapasowego i koszar na Jałowcu. Wcześniejsze sesje zdjęciowe, jakie zorganizowałem, zostały wykorzystane przez Ciebie (za moją zgodą) na wcześniejszych stronach. Sam wiesz, że dojście w niektóre miejsca, dla przeciętnego ,,śmiertelnika" są nieosiągalne. Np: strych czy piwnice budynku dowództwa pułku itp. Robiący zdjęcia dysponują szkicem koszar, ale być może nie wszędzie można wejść. Tyle mogłem zrobić. Zawsze ktoś może spróbować zrobić więcej. Mam w przygotowaniu następną sesję zdjęciową, ale jeśli te materiały są mało ciekawe i nie znajdują zainteresowania, to zatrzymam je dla siebie
formoza58 Napisano 8 Grudzień 2019 Autor Napisano 8 Grudzień 2019 Trochę mnie nie zrozumiałeś Boleo Materiał jest kapitalny i niepowtarzalny. Natomiast fotografujący zrobił oprócz czterech obiektów ( 1-4) zaznaczonych na szkicu dla niego, nadplanowo obiekty nie zaznaczone, nie mające nic wspólnego z funkcjonowaniem ich w okresie kwaterowania tam Pułku. I przez to trochę się komplikuje z identyfikacją. Spoko, trochę dłużej to potrwa, ale na pewno się " rozgryzie"... Tutaj są te cztery obiekty funkcjonujące w Pułku w okresie międzywojnia. Między budynkami 1 dowództwa Pułku, a budynkiem 2 koszar szwadronu KM jest widoczna na tych dwóch zdjęciach hala, zbudowana po wojnie na miejscu pułkowych kortów tenisowych. Przypuszczam, że niemało zdjęć z tej sesji przedstawia jej wnętrze. Widoczny od lewej to budynek 3 kasyna i pułkowej izby chorych.
formoza58 Napisano 8 Grudzień 2019 Autor Napisano 8 Grudzień 2019 Cd. identyfikacji Budynek 3 kasyna i pułkowej izby chorych.
formoza58 Napisano 8 Grudzień 2019 Autor Napisano 8 Grudzień 2019 Od prawej budynek 4 magazynów pułkowych.
boleo54 Napisano 9 Grudzień 2019 Napisano 9 Grudzień 2019 Te zdjęcia to jeszcze nie te gdzie były zaznaczone te obiekty do sfotografowania
formoza58 Napisano 12 Grudzień 2019 Autor Napisano 12 Grudzień 2019 Zdjęcie z pierwszej sesji. Na pierwszym planie ruiny zwalonej stajni nr.4, w głębi widoczny budynek koszarowy szwadronu zapasowego.
formoza58 Napisano 12 Grudzień 2019 Autor Napisano 12 Grudzień 2019 Koszary dolne i szwadronu zapasowego na mapie z 1922 roku...
formoza58 Napisano 31 Grudzień 2019 Autor Napisano 31 Grudzień 2019 Koszary dolne na współczesnym zdjęciu satelitarnym. Budynki stajni 2 i 3 szwadronów zaadoptowane na garaże.
formoza58 Napisano 29 Styczeń 2020 Autor Napisano 29 Styczeń 2020 Inny rzut na współczesne koszary dolne.
formoza58 Napisano 1 Luty 2020 Autor Napisano 1 Luty 2020 Koszary Dolne. Budynek koszarowy, miejsce kwaterowania 2 i 3 szwadronów...
formoza58 Napisano 4 Luty 2020 Autor Napisano 4 Luty 2020 Zdjęcie satelitarne terenu koszarowego szwadronu zapasowego. Widoczne sterty gruzu po stajniach i w całości budynek koszarowy.
boleo54 Napisano 17 Maj 2020 Napisano 17 Maj 2020 Koszary Jazdy. Zdjęcia z dziedzińca - grudzień 2019r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.