formoza58 Napisano 13 Listopad 2019 Autor Napisano 13 Listopad 2019 I ostatni budynek w ciągu wzdłuż ulicy Łyczakowskiej. Stajnia 1 szwadronu...
formoza58 Napisano 18 Listopad 2019 Autor Napisano 18 Listopad 2019 Idąc Łyczakowską z Jałowca w kierunku do koszar na Dolnym Łyczakowie mijamy kościół Matki Boskiej Ostrobramskiej, który w drugiej połowie lat trzydziestych był kościołem garnizonowym Pułku...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2019 Autor Napisano 26 Listopad 2019 I wracamy na Łyczakowską 103, siedziby szwadronu zapasowego Pułku. Na satelitce widać ( oprócz budynku koszarowego) totalny " melanż". Stajnie są zwalone, pozostały ich fragmenty.
formoza58 Napisano 28 Listopad 2019 Autor Napisano 28 Listopad 2019 Najlepiej zachował się, niemal w nienaruszonym stanie, budynek mieszkalny szwadronu. Tutaj widok od Łyczakowskiej...
formoza58 Napisano 28 Listopad 2019 Autor Napisano 28 Listopad 2019 Jw. A tutaj od strony placu koszarowego.
formoza58 Napisano 29 Listopad 2019 Autor Napisano 29 Listopad 2019 Teren koszar szwadronu zapasowego do zbiegu Łyczakowskiej do obecnej ulicy Repina
formoza58 Napisano 1 Grudzień 2019 Autor Napisano 1 Grudzień 2019 Jw. Idąc ulicą Repina wzdłuż muru koszarowego dochodzimy do bocznej bramy wjazdowej, z małym budynkiem wartowni. Ostatnie zdjęcie pochodzi z października tego roku...
formoza58 Napisano 1 Grudzień 2019 Autor Napisano 1 Grudzień 2019 Jw. Brama boczna koszar od ul. Repina i budynek wartowni.
boleo54 Napisano 4 Grudzień 2019 Napisano 4 Grudzień 2019 Czołem Waszmościom Do pozostałości po koszarach szwadronu zapasowego dorzucam trochę zdjęć. Tak jak wcześniej napisał formoza 58, jest to totalny melanż. Być może są to już jedne z ostatnich zdjęć terenu koszar, przed wjazdem buldożerów i maszyn budowlanych. Zapraszam na spacer po tych pozostałościach. Zdjęcia zostały wykonane dla mnie dn.18.10.2019r. Jeśli pojawiły się wcześniej na innych forach, wątkach, to było to za moją zgodą.
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2019 Autor Napisano 4 Grudzień 2019 Czołem Waszmości Z tego wspaniałego zbioru tego, co wkrótce pewnie zniknie, trudno będzie zidentyfikować budynki, bowiem fotografujący " zdjął" całość wszystkiego, co znajduje się na ogrodzonym terenie. I chwała mu za to, a nam pozostaje żmudna próba ustalenia tego " melanżu" Na mapach tego terenu od momentu wybudowania wyeksponowane są jako aktywnie funkcjonujące cztery obiekty. I tak: 1- budynek żołnierski, w którym kwaterowali ułani szwadronu zapasowego 2- stajnia na 4 konie 3.- stajnia na 14 koni 4.- stajnia na 58 koni Jako nr.5 oznaczyłem gnojarkę. I te obiekty funkcjonowały aktywnie do wybuchu wojny, co potwierdza szkic mjr. dypl. Juliana Millera, długoletniego oficera Pułku, który z ramienia Departamentu Kawalerii robił kontrolę w całości koszar swojego macierzystego Pułku, w 1938 roku.
boleo54 Napisano 8 Grudzień 2019 Napisano 8 Grudzień 2019 Czołem Waszmościom. Dzisiaj spacer po koszarach na Jałowcu. Zdjęcia wykonane dn.30.10.2019r. Zapraszam
formoza58 Napisano 8 Grudzień 2019 Autor Napisano 8 Grudzień 2019 Czołem Waszmości Kolejny, wielki materiał kawałeczka terenu koszar na Jałowcu. Kawałeczka obejmującego 4 obiekty, które funkcjonowały w okresie międzywojnia. Szkoda, ze fotografujący nie skoncentrował się na tych właśnie obiektach, zaznaczonych na konkretnym planie. Mimo to tutaj jest łatwiej z rozdzieleniem właściwych zdjęć, w odróżnieniu z cyklem z terenu szwadronu zapasowego na Dolnym Łyczakowie... Tutaj mapa koszar na Jałowcu, z 1947 roku. Zaznaczyłem 4 obiekty, które przewijają się czasem w tej partii zdjęć tj. budynku dowództwa Pułku, budynku koszar szwadronu KM, kasyna i pułkowej izby chorych, oraz symbolicznie budynku magazynów pułkowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.