toyotomi Napisano 12 Sierpień 2019 Napisano 12 Sierpień 2019 Czołem. W historii uzbrojenia pruskiej armii, nie istniał taki model szabli jak - "paradna M 1845". Praktycznie, to nie istniał model pruskiej szabli oznaczony rocznikiem 1845. A bronioznawstwo niemieckie, nie dzieli szabel na bojowe czy też paradne. Z jednym wyjątkiem - dotyczącym luksusowych modeli broni białej długiej. W którą zaopatrywali się wysokiej rangi oficerowie z rodów - rzecz jasna - szlacheckich, a których było stać na dosyć ciężką sakiewkę. Modę tę rozdmuchali oficerowie przy modelu - IOD 1889 - używając terminu - Gala-Degen, lub dla szabli - Gala-Säbel. Rzecz jasna, była to broń tylko i wyłącznie do pokazania zawartości sakiewki wiszącej przy pasie. Chociaż nie pozbawiona była wartości bojowej - jednocześnie za droga by nią wymachiwać byle gdzie. Miała wisieć i błyszczeć - oraz - wzbudzać zazdrość w oczach pozostałych oficerów. Pozostała broń oficerska - czyli praktycznie rzecz biorąc - 99,9% uzbrojenia, używana była w słuzbie, jak i wszelakich manewrach i paradach. --------------------------------------------------- Szabla którą prezentujesz - a raczej rękojeść szabli - jest to prywatna szabla oficera artylerii, - niem. Eigentumsstück - szabla własnościowa, odpowiednik - pruskiej żołnierskiej szabli artyleryjskie M 1848. Szable te nie miały oznaczenia modelowego - choć spotykana jest nomenklatura - oficerska M 1848. Dla pełnej oceny tej szabli, konieczny jest ogląd głowni. W przypadku trawień na płazach - odnoszących się do przynależności pułkowej, będzie to - Preußen Artillerie Extra-Säbel. pzdr. stani
toyotomi Napisano 11 Sierpień 2019 Napisano 11 Sierpień 2019 Czołem. Godzinę temu, czestar napisał: Pruska paradna M1845 Skąd taki model pruskiej szabli...? - jeżeli mogę zapytać. pzdr. stani
Pytanie
Adam1976
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.