Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podporucznik Robert Oszek

Kapitan Michał Przysiecki

Podporucznik Jan Giedroyć

Podporucznik Henryk Sułkowski

Ktoś może zweryfikować moje przypuszczenia ?

1305624598_Tom98003.thumb.jpg.f286d9bef3a8929f4f6e90eafa71aeb2.jpg

Napisano (edytowane)

O tym że dom stoi, nie wiedziałem. Nie wiedziałem min. , jak potoczyło Mu się życie,  gdy ucichł zgiełk wojenny. Wiedzieliście, że był kierownikiem hurtowni tytoniu, " krainie wiecznego borchania fajeczki" ? ;-)...

oszek art1.JPG

oszek art2.JPG

oszek art3.JPG

oszek art4.JPG

oszek art4 a.jpg

oszek art5.JPG

Edytowane przez formoza58
Napisano

Pan Piotr Korczyński w swoim artykule pisze, że opancerzono 3 ciężarówki, przejęte z huty "Baildon" w Katowicach. Skąd taka ilość  (a może 5?). Czy coś wiecie Panowie na temat defilady zwycięstwa,  latem 1921 r. w Katowicach, w której uczestniczyły  powstańcze samochody pancerne.

Napisano

No właśnie, jakie były ich nazwy i konkretnie kiedy były  skończone ?.

Tutaj na zdjęciu z 18 maja 1921 mamy  " Korfantego" , dwie ciężarówki i oddział marynarzy w pełnym składzie. Być może te dwie ciężarówki miały tylko opancerzone burty, a potem przyjęło się potocznie liczba ,ze " samochody pancerne lub opancerzone". Tak na dobrą sprawę materiał ikonograficzny bezpośrednio z walk przedstawia nam tylko " Korfantego"  . " Powstańca  " nie biorę pod uwagę, ponieważ zachowały się tylko zdjęcia z jego występu rocznicowego. Podobnie " Alzacja", bowiem przybył na Śląsk jako wsparcie z zewnątrz. Jest jeszcze " Zabrski..." i wszystko. Może te oddziału Oszka ( bowiem te nierzadko są na zdjęciach) ciężarówki opancerzone " robiły" potem w powojennych opisach i opracowaniach jako sp ?

oszek sp.JPG