formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 Z zarysu historii Flotylli Rzecznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Maj 2019 Share Napisano 20 Maj 2019 To z roku 1920 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 Tak, po takich marcowych uzupełnieniach i zmianach Flotylla popłynęła ku kwietniowym bojom min. pod Koszarówką, Lelowem i Czarnobylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 Cd. z " Zarysu...", 1920 rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Maj 2019 Share Napisano 20 Maj 2019 Porucznikiem ?Przecież na zdjęciach widać że był podporucznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Maj 2019 Share Napisano 20 Maj 2019 Podporucznik Robert Oszek Kapitan Michał Przysiecki Podporucznik Jan Giedroyć Podporucznik Henryk Sułkowski Ktoś może zweryfikować moje przypuszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Maj 2019 Autor Share Napisano 20 Maj 2019 I jako podporucznik przybył do Flotylli . W " Zarysie..." Giedroycia podali jako porucznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2019 Autor Share Napisano 22 Maj 2019 Kolejny, dalszy fragment " Zarysu..." Znowu Oszek figuruje jako podporucznik. Widoczna niekonsekwencja stopnia w tekście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2019 Autor Share Napisano 22 Maj 2019 Z czasów " Kajzer Wilusia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 25 Maj 2019 Share Napisano 25 Maj 2019 W "kolorze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Maj 2019 Autor Share Napisano 25 Maj 2019 Kurcze, na moim ( za bardzo jasnym) ekranie nie bardzo Przy okazji, jak myślisz, wrzucać tutaj komplet z wątku " Samochody pancerne ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 25 Maj 2019 Share Napisano 25 Maj 2019 Taką słabą "kolorówkę" znalazłem w sieci- byłem trochę zszokowany i dlatego tutaj ją umieściłem. Raczej skupmy się na naszym bohaterze, Robercie Oszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Maj 2019 Autor Share Napisano 25 Maj 2019 A swoją drogą ta aktualna " era koloryzowania starych zdjęć" zaczyna mi się podobać. Masz rację, w końcu On jest bohaterem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 25 Maj 2019 Share Napisano 25 Maj 2019 Wiecie, że dom w którym w Katowicach mieszkał Oszek nadal stoi ? Jakieś 300 metrów za rufą ''Korfantego'', z wiadomego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 26 Maj 2019 Share Napisano 26 Maj 2019 Przydało by się zdjęcie tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Maj 2019 Share Napisano 26 Maj 2019 (edytowane) Zdjęcie w pewnym sensie jest, na panelu z wystawy (strona 1, 27 kwietnia). Zabrska 14. Edytowane 26 Maj 2019 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Maj 2019 Autor Share Napisano 26 Maj 2019 (edytowane) O tym że dom stoi, nie wiedziałem. Nie wiedziałem min. , jak potoczyło Mu się życie, gdy ucichł zgiełk wojenny. Wiedzieliście, że był kierownikiem hurtowni tytoniu, " krainie wiecznego borchania fajeczki" ? ;-)... Edytowane 26 Maj 2019 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Maj 2019 Share Napisano 26 Maj 2019 Jakoś nie udaje mi się wstawić obrazu domu z gogla ani FP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 26 Maj 2019 Share Napisano 26 Maj 2019 Pan Piotr Korczyński w swoim artykule pisze, że opancerzono 3 ciężarówki, przejęte z huty "Baildon" w Katowicach. Skąd taka ilość (a może 5?). Czy coś wiecie Panowie na temat defilady zwycięstwa, latem 1921 r. w Katowicach, w której uczestniczyły powstańcze samochody pancerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Maj 2019 Autor Share Napisano 26 Maj 2019 Niestety, nie trafiło mi się ani notatki na ten temat. Uczciwie, pierwszy raz się dowiedziałem teraz od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 27 Maj 2019 Share Napisano 27 Maj 2019 Tak pisze Szef Sztabu, kapitan Jan Wyglenda- wynika, że tylko dla Grupy "Północ" zbudowano 3 sam.panc. - a ich nazwy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Maj 2019 Autor Share Napisano 27 Maj 2019 No właśnie, jakie były ich nazwy i konkretnie kiedy były skończone ?. Tutaj na zdjęciu z 18 maja 1921 mamy " Korfantego" , dwie ciężarówki i oddział marynarzy w pełnym składzie. Być może te dwie ciężarówki miały tylko opancerzone burty, a potem przyjęło się potocznie liczba ,ze " samochody pancerne lub opancerzone". Tak na dobrą sprawę materiał ikonograficzny bezpośrednio z walk przedstawia nam tylko " Korfantego" . " Powstańca " nie biorę pod uwagę, ponieważ zachowały się tylko zdjęcia z jego występu rocznicowego. Podobnie " Alzacja", bowiem przybył na Śląsk jako wsparcie z zewnątrz. Jest jeszcze " Zabrski..." i wszystko. Może te oddziału Oszka ( bowiem te nierzadko są na zdjęciach) ciężarówki opancerzone " robiły" potem w powojennych opisach i opracowaniach jako sp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Maj 2019 Share Napisano 27 Maj 2019 Czy czasem ''Powstaniec'' nie był tylko rocznicową atrapą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi