Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 26.05.2019 o 09:35, formoza58 napisał:

Nie wiedziałem min. , jak potoczyło Mu się życie,  gdy ucichł zgiełk wojenny. Wiedzieliście, że był kierownikiem hurtowni tytoniu, " krainie wiecznego borchania fajeczki" ? ;-)...

Dodam fragment z książeczki wydanej przy okazji zeszłorocznej wystawy.

20200422_142230.jpg

20200422_142247.jpg

• 1 month later...
Napisano (edytowane)
W dniu 26.04.2019 o 22:07, formoza58 napisał:

Robert Oszek jako młody oficer MW.

k osszek1.JPG

Uzupełnienie... Ciekawy ten temblak na kordziku.

oszek.JPG

Edytowane przez formoza58
  • 4 months later...
Napisano

Już precyzuję- przepraszam, ale to pisane w nocy w  pośpiechu:)

Chodzi mi o marynarzy z oddziału, kórym dowodził Oszek w III powstaniu. W materiałach podają, że była to grupa ok. 60 osób (plus, minus). Oprócz Oszka jest jeszcze Karol Walerus i Józef Termin. A reszta?

Napisano

Jedyną drogą to poszukiwanie takich informacji w Archiwum w Katowicach. Po 100 latach pełnej listy 67 powstańców NIKT nie podał. Plątają się takie nazwiska jak: mat Cyganek, Pasztela, Aleksander Walerus (zapewne brat Karola).

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 12.04.2021 o 09:32, Krzysztof115 napisał:

Jedyną drogą to poszukiwanie takich informacji w Archiwum w Katowicach. Po 100 latach pełnej listy 67 powstańców NIKT nie podał. Plątają się takie nazwiska jak: mat Cyganek, Pasztela, Aleksander Walerus (zapewne brat Karola).

Obok bosmanów Karola i Aleksandra Walerusów był jeszcze Alojzy, który był matem. Pochodził z Załęża, więc chyba trzeci brat.

Napisano

Wielkie dzięki, dopiero tu wszedłem, bo miałem pewne problemy zdrowotne. Zastępcą Oszka- tak wynika z literatury był Florian Fronczek, ur. w Pyszowicach

Napisano
44 minuty temu, 747Thor747 napisał:

Czy potrafisz ich przyporządkować do jakiejś fotografii?

Ojj, nawet nie próbuję. Nie mam żadnych materiałów porównawczych do identyfikacji :-(

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, formoza58 napisał:

Mat Mieczysław Luft, mat  Jerzy de Latour, mat Jan Koszutski.

Luft pochodził z Piotrkowa, de Latour również z Piotrkowa ( ul. Żelazna 4m.7),Koszutski z Warszawy ( Bracka 23). Wszystko młodziutkie chłopaki, pierwszy i trzeci 20 lat, de Latour dziewiętnaście.

Edytowane przez formoza58
Napisano
Godzinę temu, 747Thor747 napisał:

Zastępcą Oszka- tak wynika z literatury był Florian Fronczek, ur. w Pyszowicach

A jaki podają jego stopień?