jacenty2004 Napisano 25 Luty 2019 Share Napisano 25 Luty 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 25 Luty 2019 Autor Share Napisano 25 Luty 2019 Czy ktoś potrafi to odszyfrować i powiązać z jakimś samolotem ? Mercedes , chyba 100 KM i co dalej ? ...i ta dziwna wydrapana swastyka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 25 Luty 2019 Autor Share Napisano 25 Luty 2019 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 25 Luty 2019 Share Napisano 25 Luty 2019 5 godzin temu, Soda napisał: Stg - skok śmigła Chylę czoła za identyfikację śmigła. Drobna tylko uwaga do powyższego „skoku śmigła”. W tym przypadku jest to tzw. optymalny geometryczny kąt natarcia śmigła. O skoku można by mówić w przypadku śmigieł nastawnych dwuskokowych i śmigieł nastawnych o ciągłej zmianie kąta natarcia. Pozdrawiam - J_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 26 Luty 2019 Share Napisano 26 Luty 2019 PS Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Czy to „Stg” wynosi 15,5 czy 155? Jeśli to pierwsze to faktycznie będzie to wspomniany przeze mnie powyżej optymalny geometryczny kąt natarcia śmigła. Jeśli natomiast jest to 155 wówczas nie może to być żaden parametr związany z kątem natarcia śmigła, ponieważ w samolotach nie ma takich kątów natarcia. Dla przykładu: Śmigło samolotu N3N-3 miało skok śmigła 11° albo 14° 36'; śmigło samolotu T-6 miało skok 11° albo 27°; śmigło samolotu BT-13 miało skok 12,5° albo 18,5°. I tak jest z każdym samolotem śmigłowym. Tak więc wartość 155 nie mogłaby być jakąkolwiek wartością związaną z kątem natarcia śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 26 Luty 2019 Share Napisano 26 Luty 2019 Okay, dzięki, jak dla mnie to ciekawostka. Pozdrowienia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.