Adi747 Napisano 7 Luty 2019 Napisano 7 Luty 2019 Witam serdecznie. Proszę o identyfikacje szczątków samolotu. Z opowieści dziadka był to okres II w.ś. W razie potrzeby posiadam więcej zdjęć.
Adi747 Napisano 14 Luty 2019 Autor Napisano 14 Luty 2019 Postaram się zdobyć te numery. Póki co wrzucam jeszcze inna klapkę, na jednej stronie widoczne są numery ...410... i element na którym są oznaczenia.
Adi747 Napisano 18 Luty 2019 Autor Napisano 18 Luty 2019 Rysunek gniazda z zabezpieczeniem. Są dwa bolce więc służyło tylko do zasilenia. Ze zdjęcia elementu widać że pobór prądu (prawdopodobnie max. ) 40 A, więc nie mało... . W sumie pilot wsiadając, podpinał coś ... hełmofon, a może miał w jakiś sposób podgrzewany kombinezon, a może jakaś lampka ? W każdym razie wnioskuje, że to jakieś urządzenie które daje się szybko demontować. Ciekawe czy takie złącze było stosowane w wielu typach samolotów czy w jakimś wybranym modelu. O klapce pamiętam ale może to potrwać...
Adi747 Napisano 11 Luty 2019 Autor Napisano 11 Luty 2019 Szczątki leżą w promieniu 10 km na południe od Dęblina. Wbite w brzeg łachy. Wiem że były próby wydostania samolotu przez Niemców ale w tamtym czasie trudny teren uniemożliwiał wyciągnięcia wszystkiego. Dziś sporo części nadal leży ale wydobycie utrudnia muł i glina. Niestety nie jestem w posiadaniu tych elementów i nic więcej nie mogę sprawdzić.
zagadank Napisano 17 Luty 2019 Napisano 17 Luty 2019 Wydaje mi się że na ostatniej fotce to jakaś wtyczka, ale trzeba jakiegoś eksperta zapytać. Link do opisu tego elementu (Fl. 32617-1 ): http://www.yumpu.com/de/document/read/4628285/luftwaffe-gerate-liste/5 http://www.google.com/search?q=2-polige+Buchse+f%C3%BCr+Ger%C3%A4te+der+Luftwaffe&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjq7Lr0jcPgAhWLAxAIHWqKDcsQ_AUIDigB&biw=1920&bih=925 No chyba że się mylę... Pozdrawiam Zaggi
Adi747 Napisano 11 Luty 2019 Autor Napisano 11 Luty 2019 Widać napisy na klapce luku technicznego ( 3 zdjęcie od góry w 1 poście) Auf i Zu. A dlaczego chcieli go wydobyć? Dziadek opowiadał, że z tego co się dowiedział samolot ten miał specjalny/eksperymentalny silnik, dlatego zależało im by go wyciągnąć. Nie wiem ile w tym prawdy, jak na razie potwierdził się fakt że uderzył w tym miejscu. Dorzucam resztę zdjęć. Jakby co mam numery tego urządzenia które przypomina silnik elektryczny.
Adi747 Napisano 11 Luty 2019 Autor Napisano 11 Luty 2019 Właśnie to chciałbym ustalić. Chociaż jaki model.
Woodhaven Napisano 10 Luty 2019 Napisano 10 Luty 2019 Na pierwszych dwóch zdjęciach widać oznaczenia producenta aluminium. Na trzecim zdjęciu jest klapka luku technicznego, sprawdź czy ma jakieś bicia. Możesz śmiało pokazać resztę zdjęć.
Pytanie
Adi747
Witam serdecznie.
Proszę o identyfikacje szczątków samolotu. Z opowieści dziadka był to okres II w.ś.
W razie potrzeby posiadam więcej zdjęć.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.