Gertruda Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Napisano 17 Styczeń 2019 Witam,Proszę o pomoc w identyfikacji mundurów. Zaznaczony krzyżykiem pradziadek mojego męża. Zdjęcie z 1915 roku a rodzina mieszkała na Śląsku w Świętochłowicach.
Edmundo Napisano 18 Styczeń 2019 Napisano 18 Styczeń 2019 Co można wydedukować z tejże fotografii. Na pierwszym planie żołnierze niemieccy, czwarty od lewej podoficer, w tle najprawdopodobniej jeńcy rosyjscy. Jeżeli zdjęcie było by w większej rozdzielczości to być możliwe iż udałoby się odczytać numer pułku którego to zarys jest widoczny na pokrowcach pickelhauby u dwóch żołnierzy po lewej i prawej w pierwszym rzędzie.
Gertruda Napisano 18 Styczeń 2019 Autor Napisano 18 Styczeń 2019 Dziękuję za odpowiedź, przybliżyłam zdjęcie
Edmundo Napisano 18 Styczeń 2019 Napisano 18 Styczeń 2019 I to bardzo dużo pomogło albowiem na pokrowcu pickelhauby wyraźnie widać rzymską cyfrę VI a to oznacza któryś z batalionów Landszturmu z VI Okręgu Wojskowego (Wehrkreis VI) z dowództwem w Münster (Nadrenia Północna-Westfalia). Równocześnie nie świadczy to o tym iż tenże batalion stacjonował na stałe na terenie Nadrenii Północnej-Westfalii a mógł być i zapewne był skierowany gdzieś na wschód pełniąc służbę ochronno-wartowniczą na tyłach. Niestety ale dalsza część numeru odnośnie właściwego batalionu jest dalej nieczytelna (cyfry rzymskie- numer okręgu wojskowego z którego pochodziła jednostka, cyfry arabskie- numer kolejny batalionu w ramach danego okręgu wojskowego). Poza tym wiek tychże żołnierzy wskazuje na służbę w II linii (Landszturm ewentualnie Landwehra) a bataliony Landszturmu pełniły między innymi służbę wartowniczą w obozach czy też oddziałach roboczych formowanych z jeńców, w tym rosyjskich a na takowych wyglądają żołnierze na drugim planie.
Gertruda Napisano 18 Styczeń 2019 Autor Napisano 18 Styczeń 2019 Dziękuję bardzo mi pomogłeś. Jeszcze mam zdjęcie Gertrudy, które wysyłała do pradziadka jako pocztówkę niestety nie znam niemieckiego i nie potrafię jej odczytać.
Pytanie
Gertruda
Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji mundurów. Zaznaczony krzyżykiem pradziadek mojego męża. Zdjęcie z 1915 roku a rodzina mieszkała na Śląsku w Świętochłowicach.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.