Skocz do zawartości

Pola boju pod Mokrą po 75 latach.

formoza58

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 254
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Obraz Edwarda Mesjasza, przedstawiający rtm. Antoniego Kropielnickiego podczas przemarszu szwadronu KM 12 P.Ul. Podolskich przez Wapiennik na pole bitwy. Mistrz  tworzył wg. wskazówek rotmistrza, obok niego na " Sabinie" uwiecznił min. " ułana z hełmem na bakier", kaprala Neppa, który poległ w boju.

Historia przekazania  tego prezentu jest porywająca ? Otóż, Edward Mesjasz zrolował pracę ( stąd widoczne złamania farby na płótnie), umieścił ją w rękawie płaszcza, w drugim rękawie umieścił  szablę wz. 34 znalezioną na polach Mokrej i tak przygotowany odbył podróż Częstochowa- Warszawa via Anglia. Szczęśliwie przebył odprawę na Okęciu w Warszawie i w Londynie, by przekazać prezent uradowanemu rotmistrzowi ?  

krop mes1.JPG

krop mes2.JPG

Napisano

Do Kolegi Konkwistadora z Sodomy....

Również serdecznie pozdrawiam  ?  Jeśli mogłem cokolwiek pomóc, to jak mawia mój " forumowy fan" ... " moja micha od ucha do ucha" ? 

Napisano

To właśnie przy Nich myślami był przez okres wojny. Spotkali się dopiero w końcu lat czterdziestych...

Rodzina rotmistrza na " nieludzkiej ziemi", wywieziona wraz z innymi rodzinami oficerów i podoficerów 12 P.Uł. Podolskich do Kazachstanu.

krop rodzina.JPG

Napisano

Jw. Syn rotmistrza, Jacek, na " nieludzkiej ziemi" W przerobionej przez Mamę kurtce mundurowej i furażerce Taty, z proporczykami 12 P.Uł. Podolskich.

krop rodzina jacek.JPG

Napisano

Jw...Z uroczystości rocznicowych na Jasnej Górze. Drugi z ówcześnie żyjących Weteranów  z 21 Pułku Ulanów Nadwiślanskich pod  opieką  Kolegów z krakowskiego Szwadronu Kawalerii im. Józefa Piłsudskiego , oraz Koleżanki i Kolegów z 19 Pułku Ulanów Wolyńskich.

m 2011 jasna gora.JPG

Napisano

Opiekun  współczesnej " Kawaleryjskiej Braci", Brat Rakoczy, wśród grup Kawalerii Ochotniczej, przybyłych na Jasną Górę. Widoczni żyjący wtedy  Weterani  21 P.Uł. Nadwiślańskich.

mo 2911 72 roczn.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie