Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet z ukrytym ostrzem

zarko1

Pytanie

Napisano
Witam .Kupiłem bagnet żelazny sprzedawca w opisie zapewniał że bagnet pochodzi z 18-19 wieku.Nie jestem nowicjuszem ale też nie mam dużego doświadczenia.Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki. Szukałem w necie ale na nic nie mogę trafić.Wydaje mi się że nie jest taki stary po kształcie ale ten rysunek na drugim zdjęciu sugeruje coś innego.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Moim zdaniem przedmiot pochodzenia azjatyckiego. Co do ukrytego ostrza to zobacz tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Kukri
Mam oryginalne kukri i że tak powiem w zestawie sa właśnie dwa takie ostrza.
Pozdrawiam
Artur
Napisano
Witam zarko1.
Nie szukaj pod hasłem -bagnet- ponieważ nie jest to bagnet.Bagnetem nazywamy taki scyzoryk który można zamocować na broni palnej.Szukaj pod hasłem nóż , nóż bojowy , myśliwski , ozdobny. Z kukri nie ma to nic wspólnego. Polecam jako lekturę Encyklopedię noży wojskowych " Tadeusza Królikiewicza.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Witam. Czy ktoś orientuje się jakie bóstwo przedstawia pierwsze zdjęcie ?. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Napisano
Wygląda na dalekowschodni, improwizowany bagnet . Ostrze wykonane jak we włóczni, rękojeść pozwalała na zgrubne zablokowanie w jakiejś obejmie na lufie. Liche to to, ale do celów że tak powiem reprezentacyjnych pewnie się w latach świetności nadawało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie