Skocz do zawartości

Fińska Broń Pancerna w latach 1939- 1945

formoza58

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 636
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Doskonale widać pasy którymi mogli przypiąć się przewożeni załoganci" podczas jazdy terenowej, zwłaszcza przy przechyłach bocznych a kiedyś się zastanawiałem czego mogli się chwycić podczas takowej jazdy o czym pisałem w dniu 2018-11-30 14:31:31.

OK, czyli cała fińska broń pancerna do końca lat pięćdziesiątych to tylko pozostałości wojenne bo zdaje się zakup brytyjskich Cometów" i Chariotterów" to 1960 r. a tak jak napisałeś pierwsze T-54 to rok 1959. Kurcze cały ten temat jest niezmiernie ciekawy a jest tak mało ogólnie dostępnych informacji co tyczy także innych sojuszników III Rzeszy czyli Rumunii, Węgier i Bułgarii, oczywiście w odniesieniu do drugiej połowy lat czterdziestych i pierwszej lat pięćdziesiątych.

A może stwórzmy w tymże wątku (oczywiście wspólnymi siłami do czego zgłaszam swój akces) listę fińskiego sprzętu pancernego z ilością egzemplarzy oraz o ile to możliwe datami przyjęcia na stan i wycofania konkretnych egzemplarzy (może większości) wozów bojowych. Tego w języku nie ma.

Na przykład na takiej zasadzie (to oczywiście po ajmniejszej linii oporu")
Kategoria działa samobieżne
- Chariotter Mk VII Model B, 38 sztuk dostarczanych od 1958 r., w służbie do 1979 r.
- Landsverk Anti II 40 mm, 6 sztuk dostarczonych w 1942 r., po 1945 r. 6 sztuk, wycofane w 1966 r.
I tak dalej, oczywiście zaproponowane przeze mnie zasady można zmodyfikować. Co Koledzy sądzą o tejże propozycji ?

Część dalsza do wspomnianej propozycji utworzenia Listy sprzętu Fińskiej Broni Pancernej (od początku istnienia do czasów współczesnych) czyli podział na kategorie.
1. Czołgi
2. Samochody pancerne
3. Działa samobieżne
4. Działa samobieżne przeciwlotnicze
5. Transportery opancerzone (w tym późniejsze bwp)
6. Ciągniki gąsienicowe
7. Wozy specjalne (ewakuacyjne, mosty czołgowe itp.)
8. Pociągi pancerne

Świetny pomysł Edmundo, tyle, że zrobić to w ramach czasowych tego wątku.Resztę umieścić w osobnym nowym wątku. Proponuję zapoczątkowanie przez Ciebie neo- wątku np. Fińska Broń Pancerna w latach 1946- współczesność". Jestem pewien, ze będzie pęczniał" ;-)
Ten poświęcony latom 1939- 1945 wkrótce będzie przerastał materiałowo ponad normy objętości. Tak, ze nie bójmy zakładać nowych.

Dla mnie akurat przejrzenie tego obfitego wątku to no problem ;-) Właśnie teraz to jest bardzo fajne i mobilizujące.
A swoją drogą, w ciągu trzech tygodni Koledzy sprintem nasycili go imponująco, powodując, ze trzeba uważać, aby nie zdublować poprzednich. Tak, że Kolega Soda, trochę na własne życzenie, koniec wyścigów", trzeba myśleć ;-)

Też myślałem o założeniu oddzielnego tematu poświęconego fińskim pojazdom po II wojnie ale z drugiej strony to przeca pojazdy z tegoż okresu eksploatowane były jeszcze długie lata po wojnie (o czym było wspomniane) i zazębiały" się z pojazdami pozyskanymi począwszy od lat pięćdziesiątych a więc moim skromnym zdaniem nic nie koliduje aby takową listę stworzyć w tymże wątku, tym bardziej że uporządkuje to troszkę materiał fotograficzny i nie zajmie wiele miejsca.

:-)Nie Edmundo, nie kombinuj, tylko załóż nowy wątek, jak Tobie proponowałem. Współczesność nie kończy się na latach pięćdziesiątych, tak, ze będziesz mógł rozsądnie rozdzielić na dwa. A tutaj, niech pozostanie przedział 1939- 1945. I żeby nie przedłużać dyskusji, do dzieła ;-)

Ale ja nie mówię o zakładaniu nowego wątku/tematu do wrzucania zdjęć których de facto nie posiadam tylko do zrobienia listy (tabeli) pojazdów pancernych która to lista zajmie tyle miejsca co jeden Twój czy też mój wpis, tu nie ma żadnej kombinacji tylko racjonalne podejście do tematu. Nowy wątek do zrobienia listy kilkunastu pojazdów oczywiście bez fotografii, tylko rodzaj wozu, liczba egzemplarzy, data wprowadzenia do służby tudzież wycofania, przeca to jest całkowicie pozbawione sensu i tu jest kombinacja. Ale cóż, zuciłem" pomysł, zobaczymy co na to inni Koledzy udzielający się w tym wątku.

Panowie formoza58 i Soda proszę się nie denerwować, nie mam zamiaru i nie będę kombinował" i mieszał", rozumiem, przeca to Wasz" wątek ale forum jak mniemam ma charakter dyskusyjny a więc każdy uczestnik ma prawo się wypowiedzieć, mniejsza o to czy merytorycznie czy też nie. Uważam moją propozycję za nieaktualną, nie było tematu.
To tyle z mojej strony a że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia to życzę wszystkim Wesołych Świąt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie