Skocz do zawartości

Znaleziska w Wielkopolsce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy skarbów. Opisujcie znaleziska wykopane przez was w wielkoipolsce. Tereny Poznania, Kościana, Leszna, Szamotuł, Wronek itp. Opisujcie ciekawe miejsca gdzie warto wybrać się z piszczałką, lub gdzie już nie warto niczego szukać.
Pozdrowienia
YoWheris
Napisano
Czyżby nikt nic ciekawego nie znalazł w Wielkopolsce?Niemożliwe!!! Piszcie o swych znaleziskach, nawet najmniejszych.
Zdrowych spokojnych świąt
składa
YoWheris
Napisano
Jaki ma zasięg Twoja wykrywka ?
Mój Mirakl łapie samochód z 4m. Jeśli masz lepszy i lubisz bagno to może potwierdzisz Sdkfz-a pod Otorowem. Ja mam dzieciaka do odchowania więc na razie się nie spieszę.
Napisano
Większych walk tam nie było, tylko potyczka 480 Niemców z ruskimi czołgami w Czyśćcu pod Otorowem (9 lat temu ekshumowano 170 poległych) i ostrzał kolumny zmotoryzowanej wojsk gen. Scherera przez sowiecką artylerię, podczas ucieczki 2 pojazdy miały zostać w bagnie pomiędzy wsiami Lipnica i Otorowo (na drodze Szamotuły - Pniewy). Ciekawe jest to że gospodarstwo w którym walczyło 480 żołnierzy niemieckich do dzisiaj jest ruiną, zostały tylko gruzy. Niestety szukanie utrudnione przez śmieci zworzone przez mieszkańców wsi.
Mam też relację że przy drodze Oborniki Szamotuły w rowie po prawej stronie drogi przez 4 lata po wojnie zalegały wraki 4 lub 5 niemieckich wozów ale z braku czasu nie zabrałem się za potwierdzenie.
Napisano
W Ujściu w 1939 w jednym z ogródków zakopała kobieta słoik ? z Virtuti Militari i innymi odznaczeniami ,może coś więcej się dowiem . Rodzina już tam nie mieszka.Powodzenia.pozdr
Napisano
Dla odważnych. Miejscowość Jarogniewice koło Kościana. Mam dobry namiar 100% że jest tam coś zakopane wartościowego. Jeśli ktoś chciałby tam kopać napewno będzie zadowolony ze znaleziska, lecz jest jedna sprawa, miejsce jest zamieszkane, i ciągle się tam ktoś kręci. Mi osobiście Jarogniewice dały już dużo zarobić, i między innymi z takich namiarów. Jeśli się ktoś zdecyduje proszę o kontakt, może spróbujemy razem.Dla informacji podaję fakt poważnego znaleziska: 7kg srebra w postaci srebrnej tacy z herbem ....Kontakt najlepiej na maila a wypowiedzi na forum.
Pozdrowienia
YoWheris
Napisano
Dodaję że w Jarogniewicach znajdują się także dwa pola bitewne zaznaczone na niektórych mapach.Mam także namiary miejsce gdzie w latach 70-tych wykopano skarb srebrnych i złotych monet, może jeszcze tam coś zostało. Byłem tam z moim RUTUSEM ale tylko śmieci a oprócz tego chyba troche mały zasięg. Może ma ktoś lepszy sprzęt i ochotę na poszukiwania?
Napisano
Tzw. szwedzkie okopy" to najczęściej pozostałości średniowiecznych grodzisk. Radzę więc uważać, by nie napytać sobie biedy.
Napisano
Dla archeologów pozostałości nowożytne to w zdecydowanej mierze śmieci, którymi nie warto sobie głowy zaprzątać.
Prawdę mówiąc, to z okresu potopu szwedzkiego trafiłem tylko 1 fant: miedziane 1 o:re Karola Gustawa z 1629r.
I to w miejscu, gdzie bym się go nie spodziewał - spalonego podczas wojny XXX - letniej młyna. Ale to był fart, zważywszy że moneta jest wielkości talara :-)
Napisano
Polecam teren miedzy Wrzesnią a Neklą. Teren jest nawalony niewybuchami i niewypałami. Jak saperzy maja tam zgloszenie to przyjezdzaja do konkretnego przypadku, robia srednice pola poszukiwan 2metry, bo by musieli caly las przeszukac. Moj dziadek postawil dom na niewybuchach. Nie wydal nic bo by mu komunisci wstrzymali budowe na 2 lata. A tak niech sobie rdzewieja na 10 metrach.
Napisano
Byłem tam w zeszłym tygodniu. Parę fantów się znalazło. Łuski, czubki no i rura od panca.Ciekawy teren. Niedługo po raz kolejny w te strony lece. A jakieś inne ciekawe miejsca znacie?
Pozdro...
Napisano
No trochę mnie zaszokowało, gdy dowiedziałem się o aszych z piszczałkami" na terenie wykopalisk archeologicznych i to czynnie pogłębianych pracach archeo.Chodzi o prace archeo w Bruszczewie koło Śmigla.Po co się wpie...lać, a potem? Właśnie, wszyscy niby jesteśmy niepożądanymi gośćmi a co gorzej złodziejami" z wykrywaczem -tak nas nazywają.Sami na to pracujemy,dlaczego nie chodzić we własne miejsca, namiary i bez problemów. Tu akurat rozumiem pretensje archeologów. Pozdro.-Yo-
  • 2 weeks later...
Napisano
Ostatnio znalazłem coś w stylu obrączki na rękę. Fi 70-80mm szerokości 2cm. Z napisem gotyckim Poznań" trzykrotnie i naokoło trzymałe kuleczki po środku gwiazdeczek. Być może jest to jakaś obejma rynny. Chyba że przedwojenne.Ale w takim bądź razie w okresie międzywojennym pisano POSEN a nie Poznań. Trudno stwierdzić co to jest i z jakich lat pochodzi. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
Napisano
I kolejne znalezisko. Nic ciekawego. Kawał złomu przypominająceego duszę do żelazka ale trochę mała aby nią była. Może jakiś stary młotek?
Napisano
Zelazka mogły być naprawdę niewielkie - mieściły się na dłoni. Natomiast przed wojną był Poznań, no chyba że przed pierwszą.
Pozdro
  • 1 year later...
Napisano
Daruj sobie to miejsce koło Leszna /Gronowo/ tam jest dość dobrze pilnowane , ponieważ kilka lat temu był tam wypadek śmiertelny.Koledzy którzy dużo tam nakopali też sobie dali spokój.To były składy pocisków, amunicji itp. wysadzone pod koniec wojny , niestety nie wszystko zdetonowało i teraz wala się po lesie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie