Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka pilota.

pepsijames

Pytanie

Napisano

Wpadła mi ostatnio w ręce taka skrzynka. Wygląda na skrzyneczkę na osobiste rzeczy pilota. Moim zdaniem pochodzi z początków polskiego lotnictwa wojskowego. Wymiary jak widać (stoi na siedzeniu auta). Wewnątrz napis pilot Jan Krążel 2 Eskadra" . Może coś ktoś? Raczej nie 2 Eskadra Wywiadowcza, bo na dostępnej mi liście pilotów go nie ma. Może 2 Lwowska? Może późniejsza? Pilot prawdopodobnie pochodził z Łodzi. W środku był jeszcze pamiętnik z kilkoma wpisami kolegów z lat szkolnych (zakres dat 1911-1916).

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Według mnie słabo to wygląda. Napis jak zrobiony wczoraj. I to ozdobne okucie. Ja osobiście nie zamontowałbym takiej przeszkadzajki która zahaczałaby o wszystko w bagażu. Kolor drewna wokół tego okucia powinien być ciemniejszy. 100% pewności będziesz miał jak zdejmiesz okucie i zobaczysz kolor drewna pod nim. Pozdrawiam. A pamiętnik... cóż pewnie najpierw był pamiętnik a potem dorobiono do niego skrzynkę.
Napisano
Kierujesz się złymi przesłankami. Zdjęcie wnętrza przekontrastowione do uwidocznienia napisu. Skrzynka ma wytartą farbę. Oryginalny kolor zgniłozielonobrązowy. Skrzynka nie była bagażem. Była raczej na przedmioty osobiste pilota, które można było wysłać rodzinie w razie śmierci lotnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie