kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Witam potrzebuje pomocy przy ustaleniu historii służby mojego pradziadka Józefa Choczaja który wstąpił do wojska w 1920 roku i brał udział w walkach na Białorusi i pod Warszawą. Została po nim książeczka wojskowa jest w niej wiele informacji lecz mam problem z rozszyfrowaniem treści oraz odszukaniu informacji o jego jednostce, dlatego zwracam się o pomoc do ludzi którzy są w temacie.W załączniku dodaje skany książeczki.Z góry dziękuje za przydatne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Okładka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Strona 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Strona 10 Przebieg służby, niestety nie potrafię nic z tego rozszyfrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 21 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2018 Strona 8 ważniejsze bitwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Rzeczywiście ten skryba" wojskowy miał dość ciężki charakter pisma ale co nieco udało się rozszyfrować a więc w kolejności po myślniku rubryka z książeczki, rozczytany/rozszyfrowany wpis z rubryki a w nawiasach moje dopiski czyli:strona 7- Przysposobienie wojskowe: Saper- Specjalne wyszkolenie wojskowe: min. sap. (to skrót od minersko-saperskie)- (przydatność w razie mobilizacji): sekcyjny saper miner- Udział w wojnach: z bolszewikami- pobyt na froncie: 18 B.Sap. (18 Batalion Saperów)strona 10- Wcielony dnia 3 II 1920 do 3 p Leg. (3 Pułk Piechoty Legionów)- Służba w szeregach: 31 II 20 Kompania Zapasowa Saperów Nr 3...- starszym saperem mianowany dnia 21 II 21 - kapralem mianowany dnia 2 XII 21 r. rozkazem Dowódcy 8 Pułku Saperówstrona 8- Udział w ważniejszych bitwach: Białoruś, (na ?) Warszawę j. (jako) kapralTo tyle co mogłem odczytać bez większych wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsta00 Napisano 22 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Dziękuję bardzo, to odkrywa wiele a może ma ktoś informacje o działaniach 18 batalionu saperów?Z wspomnień wiem że pradziadek na początku stacjonował w Grodnie gdzie warunki w koszarach były dramatyczne... Później wspominał o Bitwie Warszawskiej. Wspominał również przygodę na rzece Prypec gdzie prawie utonął, jego jednostkę rozbito i wracał z dzisiejszej Białorusi 4 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 18 Batalion Saperów wchodził w skład 18 Dywizji Piechoty na temat której ukazała się monografia p.t. 18 Dywizja Piechoty Wojska Polskiego w wojnie polsko-sowieckiej 1919-1921".Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.