Skocz do zawartości
  • 0

Czapka

manian

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I tu się chyba troszkę zagalopowałem albowiem wypustka na czapce straży pożarnej którą to wprowadzono bodajże w 1951 r. powinna być koloru niebieskiego plus otok w takiej barwie (na widocznym egzemplarzu czapki moim zdaniem brak otoku i podpinki czyli paska pod brodę") oraz srebrny galon nad otokiem. No i daszek który to powinien być troszkę innego kształtu plus okucie. Z kolei nie wiem czy powyższe dotyczyło czapek Ochotniczych Straży Pożarnych. Osobiście mi ta czapka zalatuje troszkę czymś sprzed 1971 r. ze wschodu" czyli ówczesnego ZSRR ale, no właśnie ale...
Napisano
I to jest chyba strzał w 10. Granatowa czapka PKP z czerwoną wypustką dla służby ruchu, służby handlowo-taryfowej i Służby Ochrony Kolei, zgodna z zarządzeniem Ministra Kolei z dnia 16 sierpnia 1954 r. W sprawie ustalenia wzorów mundurów, odznak, stopni służbowych i rozróżnienia służb w Ministerstwie Kolei".
Napisano
Barwą materiału i czerwonym kolorem wypustki pasowałaby do czapki strażackiej z lat 50-60 tych ale nie za bardzo pasuje daszek oraz krój tejże czapki. Ale czy mi się wydaje czy też rzeczywiście na jednej z fotografii widać jaśniejszy ślad po orzełku ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie