Mavi Napisano 5 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2018 Witam. Mój dziadek ostatnio zakupił pewien niemiecki sygnet z czasów Sygnet został wykonany ze srebra i posiada: Swastykę, datę 13.3.1938, oraz oznaczenie Ges Gesch". Szukałem informacji dot. tej daty i oznaczenia i jak na razie jedyne co wiem, to to, że data 13.3.1938 jest datą zajęcia Austrii przez wojska niemieckie. Spotkałem się również z dwiema opiniami dot. oznaczenia Ges Gesch". Czytałem, iż może to być nazwa wytwórni, albo, że jest to skrót od niemieckiego gesetzlich geschützt", czyli Chroniony Prawem". Przy swastyce na sygnecie, również widać dwie małe literki G, co może być również skrótem od Ges Gesch". Od sprzedawcy sygnetu, dowiedzieliśmy się, że dziadek sprzedawcy zdjął ten sygnet z Niemieckiego żołnierza w okolicach Mszczonowa, po czym pochowali go razem z innymi żołnierzami. I tutaj moja prośba, jeśli czyta to ktoś z odpowiednią wiedzą, aby mi pomóc, to prosiłbym o takową w celu dokładnego zidentyfikowania tego sygnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2018 Share Napisano 5 Wrzesień 2018 http://odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-medale-guziki-pieczecie-i-inne-,658082.html#658082Skrót od gesetzlich geschutzt", czyli wzór zastrzeżony, prawnie chroniony". Używany był w Niemczech na długo przed III Rzeszą i jest używany do chwili :-)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:57 05-09-2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2018 Share Napisano 5 Wrzesień 2018 Może być, że z truposzczaka. Charakterystycznie pękł od puchnącego palca. Wzór ciekawy. Widziałem kilkadziesiąt tego typu sygnetów, ale nie taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2018 Share Napisano 5 Wrzesień 2018 Bjardziadek sprzedawcy zdjął ten sygnet z Niemieckiego żołnierza w okolicach Mszczonowa"A myślisz, że Niemiec z własnej woli, jeśli już...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2018 Share Napisano 5 Wrzesień 2018 Ciekawe czy dziadek sprzedawcy targał tez złote koronki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2018 Share Napisano 5 Wrzesień 2018 Niemiec płakał jak oddawał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavi Napisano 6 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2018 Na to, jak zdobyli ten sygnet już nic nie poradzę, napisałem tak zresztą po to, aby głównie wskazać na okolicę, w której go pozyskano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.