raptor48 Napisano 9 Maj 2018 Autor Napisano 9 Maj 2018 Witam.Zakupiłem taki oto hełmik w bardzo dobrym stanie. Widać lekki nalot rdzy którego chciałbym się pozbyć. Jak to zrobić najmniej inwazyjnie. Wiem że tak wygląda najlepiej ale nie chce aby rdza postępowała. Problem z wyczyszczeniu tu stanowi fasunek (nie mogę go moczyć)Na razie nic z nim nie robię, czekam na propozycje.
Metalismylife Napisano 4 Sierpień 2018 Napisano 4 Sierpień 2018 Powiem tak miejsca z rdzą możesz pędzelkiem smarować fosolem i później zmywać i tak do skutku. Bardzo żmudne niestety. Później jak nie chcesz żeby korozją postępowała wyczyść go spirytusem zwykłym nie salicylowym to zmywa wszelki syf jak pot z palców który powoduje właśnie korozję z uwagi na sól. No i zakonserwuj czym uważasz. Jeśli mogę Ci coś doradzić to ogranicz się do umycia go solidnie mydłem przeczyszczenia spirytusem i konserwacji. Szkoda by ryzykować utratę tak ładnej farby, soczyście zawsze można za to jak doczyscisz też farbę to jej nie przywrócisz.
Metalismylife Napisano 4 Sierpień 2018 Napisano 4 Sierpień 2018 Wiem, że trochę stary temat, ale mam nadzieję, że przeczytasz :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.