Skocz do zawartości

Czy ktoś szukał w okolicach Białołeki i Nieporętu?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odpowiadam- sposób ułożenia kości wskazywał że został zasypany przez wybuch w dołku strzeleckim a to z jego blachy Kw Kol (lub Kop)/SS -T-DiV
Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 543
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
Tominew, michałł a szukaliscie kiedys w lasach miedzy Wieliszewem a N.D.Maz? Patrze na analizujac mape wyglada to calkiem ciekawie. Pochwalcie sie jeszcze co zlalezliscie bo ja swoimi fantami raczej na forum nieblysne.
Piórek
Napisano
Czesc Piorek!!!! Ta klamerka SS jest z wieliszewa, teren jest mocno przekopany ale jeszcze można coś tam znaleść. Jakiś 5 lat temu miałem niezwykłe tarfienie w okolicy wieliszewa ,a dokładnie przy torach. Już miałem sie zbierać z kumplem , a tu w odległości zaledwie 5 metrów od torów mam bardzio mocny sygnał o długości około 1,5 metra. Myślałem że to jakieś pozostałości od podkładów kolejowych, szyna czy coś takiego. Zaczołem kopać, dobrze sie koapło bo w piasku a tu okazuje sie że wyciągam Katiusze M-31 ale takiej to w życiu nie widziałem!!!! Szkoda że nie miałem w tedy aparatu, bo znalezisko choć niebezpieczne to warte zrobienia fotki.......
Napisano
W okolicach Wieliszewa byłem kilka razy ale bez wariacji, mieszkam w Radzyminie więc jeżdże tam gdzie bliżej, a co do postu Tominewa (tak wogóle pozdrawiam , spotkaliśmy sie kiedyś jak robiliscie transzeje w lesie pod więzieniem na Białej) to aluminiową klamrę ss znalazłem w miejscu rozwalenia pantery - leśna droga od szosy warszawa - nieporęt na sieraków
Pozdrowienia
Napisano
CZesc Michałł!!!!! Witaj , nie kojarze kiedy to było. Fak jest faktem że kopaliśmy bardzo dużo na białej ,ale nie przypominam sobie!!!! Może byśmy sie kiedyś wybrali pobiegać z piszczałkami!!!!
Napisano
Wtedy gdy się spotkalismy to potem pogoniłeś takiemu koleżce z którym byłem tego MKB.
Pozdro
Napisano
Tominew, ja na wczasach w MONie bylem w Janowku (ten kolo N.D.Maz) i prowadzali nas na spacery" walami Narwii wychodzac na droge 631 z lasu kierunek na wies Sikory, po drodze widzialem fajne slady a i teren raczej bezludny moze kiedys tam pojechac? Michałł co Ty nato?
Piorek
Napisano
Obecnie rzadko jeżdżę po podwartszawskich lasach - za dużo ludzi (ustawa) wbijam się trochę dalej tj. przyczółek różański ale może kiedyś?
Trochę mnie nęca lasy pod markami zeszły rok tam miałem niezły
Pozdro
Napisano
Ja też jeżdze pod Różan z tym że to daleko, ale powiem wam panowie że mam tam niezły teren, znalazłem tam mnustwo fantów z 1 wojny i klamerki z 2 . A co do Marek, tam nie łaziłem. A ty co tam trafiłeś?????
Napisano
Michałł masz racje, ludzi kupa! Szczegolnie w weekendy mam najazd Warszawy. Narazie mam miejscowke 10 min. autem od domu ale tez sie kreca - niby w kupie razniej;-) jak co to zapraszam.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Ja mieszkam w Radzyminie a mkb kupił od Ciebie koleżka więc nie wiem co on Ci naopowiadał, a pod Markami oprócz masy róznych fantów wyjąłem telefon ericssona z 1905 roku, małą blaszkę z orłem w koronie z napisem Policja oraz ładną odznakę czołgową
POzdr.
Napisano
Spróbuję po świętach powalczyć z cyfrzakiem a tymczasem
Wesołych Swiąt i tłustych dołków
Napisano
lezeli bedziecie planowali jakis wypad z checia sie wybiore jestem od poniedzialku do czwartku w zabkcha wiec moge sie wybrac.
pozdrawiam
Onufry
Napisano
Kolego 1AIR1, pan Solarz nie będzie się obrażał. Zresztą, jak chcesz, to ja mogę ci podać strony z pewnej angielskiej monografii 5 SS, w której on tę dziwaczną 8 Armię znalazł...

A powinno być 28 Armia. Wystarczy poczytać np. wspomnianego tu śp Sawickiego i jego Front Wschodni a Powstanie...".

Co do Białołęki Dworskiej - walczyły tam głównie wojska z niemieckiej 19. DPanc (74 Pułk GrenPanc), a przejściowo także 1 Królewskiej Dywizji Kawalerii (węgierskiej) i 1 Pułku SpadGrenPanc HG. Po stronie radzieckiej - 125 KStrz z 47 A i 58 BPancGw z 8 KPancGw.
Front w rejonie Białołęki Dworskiej (dokładnie ok 1 km na południe) tkwił w miejscu od 20 IX do połowy października.
Pzdr
Napisano
witam.
mam pytanie czy gdzies poza wymieniana wyzej ksiazka Front wschodni a powstanie warszawskie" Tadeusza Sawickiego moge gdzies znalesc relacje z forsowania Narwii przez Rosjan? moze jest cos w sieci lub ktos z Was ma jakies informacje (chocby syntetyczne) na ten temat?

pozdrawiam
tomek

Napisano
Witam
To że w książce było napisane 8 Armia a nie 28 to nie musi
być błąd autora.Jeszcze jest coś takiego jak zła korekta przed oddaniem do druku.I to że drukarz lub osoba robiąca korektę dała plamę to nie oznacza że jest potrzeba dyskwalifikowania całego materiału.
Pozdrawiam
Napisano
Nie, nie i jescze raz nie...
Sam piszę, więc wiem, jaką zmorą są panie korektorki" i łędy drukarskie", ale w tym przypadku to źródło podstawowe jest problemem. Pan Solarz na dobrą wiarę napisał tak, jak było w tej angielskiej książce (8 Armia powtarza się kilka razy...). Bo to ta angielska monografia jest winna.
Ja nie dyskredytuje tej broszury, ale fragment o walkach 5 SS w Polsce w 1944 jest zwyczajnie zły i wprowadza w błąd.

Co do walk nad Narwią. Dysponuję kilkoma schematycznymi mapami walk w tym rejonie. Czy to się może przydać? Dodatkowo w Front Wschodni a Powstanie..." są zdjęcia map niemieckich także z górną Narwią. Ustawienie dywizji i tak dalej...
Napisano
pytanie moze dosc naiwne, bo nie zajmuje sie militariami na codzien ale dzis zdarzylo sie, ze bylem w tym rejonie z piszczalka...

chodzi mi konkretnie o sily radzieckie, ktore zajely pozycje wyjsciowe(?) w widlach szos Wyszkow - Serock i Wyszkow - Pultusk. Czy sforsowaly rzeke w brod czy zodbyto przeprawe pod Serockiem?

pytam, bo slady pozycji wskazuja na spora ilosc ciezkiego sprzetu (moze tylko na laiku monstrualne dziru w ziemi robia takie wrazenie?;-) )

pozdrawiam
tomek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie