Skocz do zawartości
  • 0

czapka

zielony81

Pytanie

Napisano

Panowie,
mam prośbę o ID,
czapka znaleziona w ruinach budynku, który we wczesnym PRL-u był posterunkiem milicyjnym, a później m.in. pocztą. Niestety nie pasuje mi jakoś ani do milicyjnej ani do listonoszowej. Może ktoś z Was będzie w stanie mi coś więcej powiedzieć

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Te, które jeszcze mam, są niestety podobne do już wrzuconych. Mi do milicyjnej nie pasuje ten niebieski(?) pasek na górze - nie wiem, jak go poprawnie nazwać (nie chodzi mi o otok)

Napisano
Jednak do czapki milicyjnej (tej z 1955 r.) nie za bardzo pasuje własnie niebieska wypustka wokół denka. W czapce o której myślałem powinna być koloru amarantowego.
Napisano
Kolego Kurkow, zasugerowałeś okolice 1948 roku -możesz coś więcej powiedzieć o swoich sugestiach? Może jakiś link/zdjęcie mógłbyś wrzucić? Będę bardzo wdzięczny:) Ja mam problem ze znalezieniem czegoś, co by mi pasowało do tej czapki.
Napisano
Miałem gdzieś rozkazy z okolic 1948 roku, ale niestety dysk się wziął i <pamparampam>, jednak z tego co pamiętam jest tam opisana czapka w kolorze stalowym, z granatowa wypustką.
O konkrety pytaj rekonstruktorów (lokalizacja: Września). Ja tyle mądrego powiem co zapamiętam z tego co miałem pół roku temu w zbiorach, więc zweryfikuj to jeszcze :-)
Napisano
Dziękuję Kurkow, dzięki Twoim podpowiedziom poszperałem i trafiłem na coś takiego:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA BEZPIECZEŃSTWA PUBLICZNEGO
z dnia 29 września 1948r
o umundurowaniu i oznakach służbowych funkcjonariuszów Milicji Obywatelskiej
2. Umundurowanie funkcjonariuszów Milicji Obywatelskiej (pkt 1 lit. a – b) jest koloru ciemno-stalowego
Wypustki, otok czapki i patki na kołnierzu bluzy oraz naszycie na kołnierzu płaszcza są koloru niebieskiego o odcieniu jasno-chabrowym i wykonane są dla oficerów z aksamitu, dla szeregowców z sukna wyłogowego.

wydaje mi się więc, że to będzie pasowało do mojej czapki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie