Bardziej pytanie niz prośba o idebtyfikacje, ale mam nadzieję, ze w tym, dziale jakoś ujdzie...
Pytanie brzmi: Czy ktos z Kolżeństwa ma moze dostęp do opracowan w których podane sa szczegółowe wymiary rapierów? Nie chodzi o długośc czy szerokość głowni, ale o srednice dzwonu rękojeści? Przyznam ze przewaliłem multum stron i o ile podawane sa wymiary rekojeści to na srednice koszy(ów) sie nie natknąłem. Z osobistych doświadczen to mam obraz taki: osobiście zmierzone jeden ma srednicę kosza 11 (XVIw) cm a drugi 13,5 (XVIIw) przy czym ten drugi jest ogólnie potęźniejszy gabarytowo. Inny szacuje się na jakieś od 10 do 11 cm srednicy 9prawdopodobnie też XVIw), ale tu akurat pomiar utrudnia mocno uszkodzony dzwon. Dedukując na podstawie propocji (ze zdję) wychodzi zwykle +/- 12 cm, ale przydała by się wiedza dodatkowa... Jakby ktoś z Was miał jakowes informacje w tym temacie bede wdzięczny:) A może ktos posiada swój egzemplarz i moze zmierzyć? Wtedy najfajniej by było średnicę kosza i długość całości. Zdaję sobie sprawę, ze jezeli bron taka była oprawiana według indywidualnych potrzeb (a często tak było) to w takich srednicach dzwonó moze nie byc spójności. Ale szukac i tak warto):
Pytanie
rokita6661
Bardziej pytanie niz prośba o idebtyfikacje, ale mam nadzieję, ze w tym, dziale jakoś ujdzie...
Pytanie brzmi: Czy ktos z Kolżeństwa ma moze dostęp do opracowan w których podane sa szczegółowe wymiary rapierów? Nie chodzi o długośc czy szerokość głowni, ale o srednice dzwonu rękojeści? Przyznam ze przewaliłem multum stron i o ile podawane sa wymiary rekojeści to na srednice koszy(ów) sie nie natknąłem. Z osobistych doświadczen to mam obraz taki: osobiście zmierzone jeden ma srednicę kosza 11 (XVIw) cm a drugi 13,5 (XVIIw) przy czym ten drugi jest ogólnie potęźniejszy gabarytowo. Inny szacuje się na jakieś od 10 do 11 cm srednicy 9prawdopodobnie też XVIw), ale tu akurat pomiar utrudnia mocno uszkodzony dzwon. Dedukując na podstawie propocji (ze zdję) wychodzi zwykle +/- 12 cm, ale przydała by się wiedza dodatkowa...
Jakby ktoś z Was miał jakowes informacje w tym temacie bede wdzięczny:) A może ktos posiada swój egzemplarz i moze zmierzyć? Wtedy najfajniej by było średnicę kosza i długość całości. Zdaję sobie sprawę, ze jezeli bron taka była oprawiana według indywidualnych potrzeb (a często tak było) to w takich srednicach dzwonó moze nie byc spójności. Ale szukac i tak warto):
Pozdrawiam
R.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.