Skocz do zawartości
  • 0

Tomahawk i Jatagan

Lang80

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów, tomahawk kupiony w sieci, firma ma siedzibę w Walii, stosunkowo krótkie, ok 55 cm

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drewno pociągnięte olejem lnianym, bo było suche i stare. Ostrze ma uszkodzenie od uderzenia, kliny to jakieś stare, spłaszczone gwoździe. Chciałbym znać orientacyjnie wiek i pochodzenie, zostawiam dla siebie i nie sprzedaję, dlatego proszę kolegów o pomoc. Pozdrawiam

Napisano
Jatagan jak najbardziej prawidłowy, bez zdjęć znacznie lepszej jakości trudno wyrokować np o oryginalności, ale wygląda na typową broń z Bałkanów, powiedzmy XIX wiek.
Co do topora bojowego jazdy - oczywiście żaden tomahawk, kształt typowy dla późnego średniowiecza/renesansu, ale stylisko trochę stoi w sprzeczności z korozją głowicy. Więc albo stare żeleźce na stosunkowo nowym obuchu, albo lipton postarzany.
Napisano
Dziękuję za pomoc, stylisko konserwowałem olejem lnianym, podadto zrobiłem autolizę i pokryłem to taniną, po 24 zabawa włókniną ultra fine" i tak wyszło bo inaczej wyglądał. Klinów nie ruszałem. Kupiłem jako omahawk" od firmy z siedzibą w Walii. Jeszcze raz dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie