ptasznik Napisano 23 Listopad 2017 Napisano 23 Listopad 2017 Niech więc to zostanie dla Ciebie ''Nurek'', dla mnie i innych jest to ''Mazur''. Cytuj
formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Autor Napisano 23 Listopad 2017 Nie,poza tymi wspomnianymi przeze mnie szczegółami, również zaczynam wierzyć, że to jednak Mazur".Przecież Nurek" nie ułożył się tak równo jak Mazur", a z racji tego, że był znacznie mniejszą jednostką, to nad powierzchnią wystwała by tylko część masztu. Ale tutaj możemy się tylko domyślać, do nowego ( mam nadzieję rychłego) odkrycia ;-)Fotograf zakończył sesję na pokładzie Bałtyku" zdjęciem mola z wystającym Mazurem", nie pstryknął basenu Nurka", który pewnie spoczywał pod wodą i nie był w związku z tym atrakcją"... Cytuj
formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Autor Napisano 23 Listopad 2017 Ciekaw jestem, już z innej beczki", jak pozyskiwano uzbrojenie z wraka Mazura" na uzupełnienie do improwizowanego pociągu pancernego? Wspomina się o tym... Cytuj
ptasznik Napisano 23 Listopad 2017 Napisano 23 Listopad 2017 Jest przypuszczenie graniczące z pewnością, że pozyskano co najwyżej ckm-y. Działa dziobowe urwały się podczas wybuchu bomby, a to co było od komina w tył widać na zdjęciach. Cytuj
formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Autor Napisano 23 Listopad 2017 Właśnie, od komina do rufy całe uzbrojenie widoczne tak jak znieruchomiało i zastygło w momencie zatonięcia. Wszystkie lufy do góry, nawet z działa próbowali walić do samolotów. Wg. mnie nic nie wydobywali z wraka do 19 września,przecież widać wszystko na miejscu. Cytuj
formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Autor Napisano 23 Listopad 2017 :-)...Tak trochę pół żartem... Cytuj
ptasznik Napisano 24 Listopad 2017 Napisano 24 Listopad 2017 To nasz ?, bo hełm taki jakiś inny. Cytuj
formoza58 Napisano 24 Listopad 2017 Autor Napisano 24 Listopad 2017 Nie, ale równie swojsko ;-) Cytuj
formoza58 Napisano 25 Listopad 2017 Autor Napisano 25 Listopad 2017 Nurkowie MW podczas prac nurkowych, w latach trzydziestych... Cytuj
formoza58 Napisano 26 Listopad 2017 Autor Napisano 26 Listopad 2017 Mat Adam Deczewski.Nurek, jeden z poległych z okrętem 1 września. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Listopad 2017 Autor Napisano 27 Listopad 2017 Uzupełnienie do tej smutnej listy...- Chor. Wincenty Tomasiewicz spoczywa w Redłowie.- St. mar. Emil Babiński urodzony w 1918, spoczywa w Redłowie.- Bosm. Józef Dziwisz urodzony w 1905, spoczywa w Redłowie.- Mar. Starszak, spoczywa Redłowo.Odnośnie marynarzy z załogi, którzy ciężko ranni, zmarli w dniu 1 września lub w dniach póżniejszych:- Mar. Wiktor Komorowski, zmarł z ran 1 września w szpitalu, spoczywa Witomino- Mar. Antoni Truszke, zmarł 11 września, spoczywa Redłowo- Mat. Julian Jaremko, zmarł w szpitalu 14 września, spoczywa Witomino.- St. mar. Jan Konieczny, zmarł w szpitalu 14 września, spoczywa Witomino. Cytuj
formoza58 Napisano 28 Listopad 2017 Autor Napisano 28 Listopad 2017 Wczesne zdjęcie, przedstawiające prawdopodobnie basen w którym spoczął na dnie Nurek" Cytuj
ptasznik Napisano 28 Listopad 2017 Napisano 28 Listopad 2017 Konstrukcja w lewym górnym rogu wygląda na dźwignicę, czy jak to nazwać, działającego od 1922 roku warsztatu budowy łodzi. Widać ją na zdjęciach z 1924 roku, z pobytu w Gdyni monitorów i motorówek uzbrojonych. Tymczasowy Port Wojenny i Schronisko dla Rybaków, gdzieś w rejonie dzisiejszego Basenu II. Może to uroczyste otwarcie 23 kwietnia 1923 ? Na pewno przed 23 maja, gdyż widoczny nad konstrukcją żaglowiec ''Lwów'' po rejsie w który wypłynął tego dnia był malowany na biało. Cytuj
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2018 Autor Napisano 24 Styczeń 2018 Z plakatu reklamowego z lat trzydziestych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi