Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 566
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Tak Krzymenie, już chyba go całkiem kawaleryjsko " spacyfikowalem". Poleglych z innych broni, nie notowałem.

Edytowane przez formoza58
Napisano (edytowane)
2 hours ago, formoza58 napisał:

Tak Krzymenie, już chyba go całkiem kawaleryjsko " spacyfikowalem". Poleglych z innych broni, nie notowałem.

Kawał dobrej roboty - brawo formoza58 ! 
Jednak ułan Jerzy KOZAKOWSKI poległ jako żołnierz pociągu pancernego „Pieron”, a nie kawalerzysta.
Atak z 19.06.1921 na dworzec kolejowy w Gliwicach był podobno improwizowaną „samowolką” i skończył się porażką. Tu masz opis na stronach 7 i 8.
http://muzeum.gliwice.pl/images/upload/Wydarzenia/2021/05_maj/15_noc_muzeow/PowstaAcza_JedniodniAwka.pdf
Zginęło dwóch ochotników „z Warszawy” – ułan Kozakowski i ppor. Ulatowski. Obaj figurują na tej liście – choć Jerzego K. przechrzcili na Stanisława !
http://muzeum.gliwice.pl/images/upload/Wydarzenia/2021/05_maj/03_powstania_lskie/PowstaAcy_ktArzy_zginAli_w_boju_lub_zostali_zamordowani_w_okresie_powstaA_AlAskich_i_plebiscytu_na_GArnym_AlAsku_1919_a_1922.pdf
Ciała obu ochotników wysłano „do domu”. Podporucznik Tadeusz Ulatowski został pochowany na Starych Powązkach. Niestety grób raczej nie przetrwał II wojny światowej.

ppor.Ulatowski_st.powazki.thumb.jpg.2e6bc72df01b39afae452968a53210d9.jpg

Ułan Kozakowski miał więcej szczęścia po śmierci, choć przyznam, że dziwnie to brzmi :classic_biggrin:

Kozakowski.thumb.jpg.7431de7afcf2e93068f50af5341b7837.jpg

Pochowano go w m. Borowie (pow. garwoliński) w grobie rodzinnym matki – grób Abramowiczów jest w ewidencji zabytków.
Na dodatek grób ułana Jerzego Kozakowskiego, kawalera Krzyża Walecznych, jest także – od grudnia 2021 -  w Ewidencji grobów weteranów walk o Wolność i Niepodległość Polski – nr ewidencyjny 2960
https://bip.ipn.gov.pl/bip/form/r676710311769,Kozakowski.html

Edytowane przez Krzymen
Napisano

Trzeba by sprawdzić nekrologi z 1921, być może więcej kawalerzystow poszło do Powstania, na zasadzie ochotniczej " delegacji" lub jak por Sowiński w " Sól ziemi xzarnej".

Po raz kolejny Szacunek za Wiedzę i  to, co robisz 👍

Napisano
10 hours ago, formoza58 napisał:

Trzeba by sprawdzić nekrologi z 1921, być może więcej kawalerzystow poszło do Powstania, na zasadzie ochotniczej " delegacji" (...)

Nekrologi z „Kuriera Warszawskiego” za rok 1921 sprawdzałem parę lat temu. Choć wojna się skończyła, to odbywały się jeszcze „wojenne” pogrzeby – rodziny przywoziły ciała poległych w latach 1918-1920, a żołnierze umierali jeszcze w szpitalach. Sprawdzałem nekrologi pod kątem pogrzebów w Warszawie i okolicach. Znalazłem nekrologi dwóch powstańców pochowanych na Starych Powązkach. Nekrologu trzeciego powstańca nie znalazłem, ale grób istnieje.

Napisano

Ja jak sie skonczyły lata 1919- 1821. Potem jeszcze dalsze lata, nawet w polowie lat dwudziestych trafiały sie powiadomienia o mszach intencyjnych w nawet 4 lub 5 rocznicę. Kiedyś " utlenił" mi się z nimi folder. Trzeba by raz jeszcze spenetrować , ale czasu brak :-(.

Napisano
14 minutes ago, formoza58 napisał:

(...) nawet w polowie lat dwudziestych trafiały sie powiadomienia o mszach intencyjnych w nawet 4 lub 5 rocznicę. 

Nawet w połowie lat trzydziestych trafiały się pogrzeby poległych, których szczątki udało się sprowadzić z ZSRR. Jest parę takich nekrologów. Starania trwały po kilka lat i pewnie nieźle to kosztowało ... 

Napisano
W dniu 20.02.2023 o 12:36, formoza58 napisał:

Ja jak sie skonczyły lata 1919- 1821

Ale okazuje, ze trochę mi sie znalazlo z " Kuriera Warszawskiego", z 1921 roku. I to przeważnie msze rocznicowe..

nek a 21r.JPG