Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 566
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 7 months later...
  • 1 year later...
  • 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Cześć Formoza58 ! Ładna kolekcja kawaleryjskich nekrologów. Te z „Kurjera Warszawskiego” znam, a te z „Tygodnika Illustrowanego” tylko częściowo. Z innych gazet bardzo niewiele, bo szukałem głównie nekrologów „warszawskich” w celu odszukania grobów.

Dodaję jeden nekrolog – wachmistrza Kazimierza Jaworskiego z 1 pułku szwoleżerów.

Dziwna sprawa – Jaworskiego nie ma w żadnym spisie ! Miał zginąć 18 sierpnia 1920, a dzień wcześniej 1 p.szwol. szarżował pod Arcelinem. Jaworskiego nie ma w „Liście strat WP …”, ani w spisie poległych kawalerzystów umieszczonej w „Księdze Jazdy Polskiej” Nie umieszczono go także na listach poległych w historii 1 p.szwol. i 3 p.szwol. (dawny 201 formowany w oparciu o kadrę 1 p.szwol.) i nie ma go wśród nazwisk na tablicach w dawnym kościele garnizonowym !

jaworski.JPG

Napisano (edytowane)

Może coś o nim będzie w Zarysie wojennej historii pułku? Może w chwili śmierci nie był już w macierzystym pułku, a może... pochodzi z kawalerii przybyłej z Hallerem z Francji? tam był 1 Pułk Szwolezerów pod płk. Gąssowskim, w Polsce zrobili z nich dragonów, działających szwadronami przy innych oddziałach. Po wojnie wcielono do pułków strzelców konnych.

Edytowane przez formoza58
Napisano

Źle się wyraziłem w poprzedniej wiadomości – sprawdzałem oczywiście listy poległych w Zarysach historii wojennej 1 p.szwol. i jego młodszego braciszka :classic_smile: 201 p.szwol. (3 p. szwol.). Jaworski musiał wówczas służyć w którymś z tych pułków, ale pewnie najpierw w 1-szym. Nekrolog umieściła rodzina. Może prawdziwe okoliczności śmierci nie były ani bohaterskie, ani … chwalebne … Chciałbym wierzyć, że tak nie było.

Napisano
On 1.11.2017 o 20:25, formoza58 napisał:

.

dabrowa.jpg&x=800

"Uroczysko Dąbrowa pod Wólką Radzymińską, gdzie w dniach 15 i 16 sierpnia 1920 r. krwawo odpierano ataki rosjan. Stoi tam pomnik postawiony ku czci poległych przez oficerów i żołnierzy jednego z konnych pułków strzeleckich:classic_blink:

Przedwojenny dziennikarz nie popisał się wiedzą o Bitwie Warszawskiej, ani znajomością pułków kawalerii WP :classic_laugh:

Pomnik istnieje i jest tam napis:

"W UCZCZENIU ZASŁUG / KOLEGOM: / KPT. POGONOWSKIEMU STEFANOWI / DCY I BAONU / KPT. PĘCZKOWSKIEMU BENEDYKTOWI / DCY 6 KOMP. / I 18 SZEREGOWYM / POLEGŁYM NA POLU CHWAŁY / W WALCE POD RADZYMINEM / D. 15 VIII 1920 R. / KORPUS OFICERSKI / 28 P.S.K."

Facet odczytał skrót P.S.K. jako pułk strzelców konnych, tymczasem 28 P.S.K. to 28 Pułk Strzelców Kaniowskich z 10 Dywizji Piechoty gen. Lucjana Żeligowskiego !

Pomnik przetrwał wojnę i PRL. W 2020 został wyremontowany: https://gazetapowiatowa.pl/poradniki/nasza-historia/nasza-historia-pomnik-28-pulku-strzelcow-kaniowskich-wolce-radzyminskiej/

„Pomnik przetrwał II wojnę światową, przepadła jednak wieńcząca go kula i ogrodzenie. Jego elementy zostały silnie postrzelane przez żołnierzy sowieckich, prawdopodobnie w odwecie za klęskę w 1920 r.”

Odwiedzałem to miejsce jeszcze jako uczeń szkoły średniej. Pomnik był mocno postrzelany i zaniedbany. Rozmawiałem z właścicielem sąsiedniego gospodarstwa, który twierdził, że w sierpniu 1944 były tu walki pomiędzy niemieckimi i sowieckimi oddziałami pancernymi. Na jego polu była rozsypana amunicja i jeszcze kilka lat po wojnie stał spalony czołg. Nie zamierzam usprawiedliwiać sowietów, ale wygląda na to, że pomnik oberwał przy okazji bitwy pancernej.

Napisano
29 minut temu, Krzymen napisał:

Nekrolog umieściła rodzina. Może prawdziwe okoliczności śmierci nie były ani bohaterskie, ani … chwalebne … Chciałbym wierzyć, że tak nie było.

Wiesz co, a może rodzina pomieszała informację w nekrologu. Może słuzył w 1 szwadronie 2 P.Szwol. Rokitniańskich, który po wojnie stanął garnizonem w Bielsku.

Pogonowski ma piękny grób w Łodzi. A bitwa pancerna w rej. Radzymina toczyła sie właśnie tam i równie dobrze pomnik oberwał i ze szwabskiej lufy. Byłem tam z wycieczką szkolną  w końcu lat sześćdziesiątych i stamtąd mój kolega przytargał łuskę.

Napisano
On 30.07.2022 o 01:52, formoza58 napisał:

Z 1920 roku...

k nekrol 20r.JPG

Zdzisław Massalski jeszcze jako żołnierz 1 pułku ułanów krechowieckich. Grób - Stare Powązki w Warszawie.

Massalski.Z.2.jpg