Jump to content
  • 0

Napoleońska szabla kawaleryjska huzarów

skyrymyry

Question

Witam. Wszedłem w posiadanie tej szabli. Po poszukiwaniach internetowych aby się upewnić co to za szabla wyszło mi iż jest to Napoleońska szabla kawaleryjska huzarów IUS-S-161 i pochodzi około z roku 1777.
Zastanawia mnie jej koniec bo jest bardzo cienki. Mógłbym go porównać grubością do kosy . Chyba tak nie powinno być? Nie mogę znaleźć zdjęcia po grubosci ostrza. Czy ktoś może potwierdzić, czy mam rację i dodać coś o tej szabli? Pozdrawiam serdecznie. W razie potrzeby zrobię zdjecia jakie są potrzebne. Pozdrawiam i z góry dziękuję 

10 answers to this question

Recommended Posts

Czołem -skyrymyry

Szabla którą prezentujesz, to typ szabli huzarów jak i kawalerii lekkiej okresu przed jak i rewolucji, oraz wczesnego Consulatu.
....IUS-S-161...nie jest oznaczeniem szabli w oryginale, tylko kodem handlowym współczesnych replik.
Ten typ konstrukcyjny rękojeści znajdziemy przy szablach huzarów
w modelach z lat 1783-1786, 1792-1793 oraz An IV i AnIX.
Ze względu na charakterystyczne cechy okuć pochwy, mogę przyjąć,
że jest to szabla Mle 1786.
Chociaż zbliżone cechy posiadają pochwy szabel An IX.

pzdr.
stani

Czołem.

Pisząc o końcówce" zapewne masz na myśli pióro głowni.
Nic nie jest w tym piórze nienormalne. Wszystko z nim w porządku.
Głownia tej szabli to typ konstrukcyjny - à la Montmorency z głęboko taliowanym zbroczem
i strudziną przygrzbietową, co daje głowni znakomitą elastyczność usztywnioną" dwoma żebrami w zastawie.
Pióro takiej głowni nie posiada żebra i ma przekrój soczewkowy, co umożliwia konstrukcyjne
wyciągnięcie" pióra w cienki obosieczny element, dający podczas uderzenia efekt cięcia brzytwą".
W czasie wprowadzania dla kawalerii szabel z krzywymi głowniami à la Montmorency
Było to nowatorskie rozwiązanie, nie wszystkim -uwcześnie- przypadające do gustu - ale to już inna historia.

pzdr.
stani

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź i rozwianie wątpliwości. Jestem naprawdę wdzięczny i podziwiam poziom wiedzy, mam nadzieję, że w przyszłości choć ułamek tego posiądę ;) jak na razie w temacie szabel jestem nowy, dlatego jeszcze raz dziękuję za podzielenie się cennymi informacjami. Serdecznie pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information