Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
Napisano

Proszę o pomoc

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam moją wypowiedź. Jeżeli nie to przepraszam. Mój przodek był żołnierzem JR 13  piechoty. Mieszkał w Krakowie. Sądzę więc, że należał do tego w/w pułku. Nie znam się zupełnie na sprawach wojskowych. Mam dokumenty z archiwum w Wiedniu, poświadczające jego pobyt w szpitalach polowych w Prachatitz (Czechy) i Krakowie. Mam też dokument z datą 6.01.1916, który opisuje jego drogę do tych szpitali (Kasparowce koło Czerniowic, następnie Grodek, następnie Kołomyja, Debreczyn, Prachatitz i Kraków).Dokumenty szpitalne to daty od 1 marca 1916 do 6 czerwca 1917. W związku z powyższym mam pytania:

1. Gdzie mogły się toczyć (toczyły się) walki tego oddziału (nie wiem czy to dobre słowo) na przełomie 1915/1916?

2. Gdzie mogę uzyskać informację dotyczące tego oddziału?

3. Czy są jakiekolwiek zdjęcia (najlepiej z opisem)?

Dziękuję Liliana

• 1 month later...
  • 8 months later...
Napisano
W dniu 8.02.2020 o 15:48, liliannws napisał:

Proszę o pomoc

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam moją wypowiedź. Jeżeli nie to przepraszam. Mój przodek był żołnierzem JR 13  piechoty. Mieszkał w Krakowie. Sądzę więc, że należał do tego w/w pułku. Nie znam się zupełnie na sprawach wojskowych. Mam dokumenty z archiwum w Wiedniu, poświadczające jego pobyt w szpitalach polowych w Prachatitz (Czechy) i Krakowie. Mam też dokument z datą 6.01.1916, który opisuje jego drogę do tych szpitali (Kasparowce koło Czerniowic, następnie Grodek, następnie Kołomyja, Debreczyn, Prachatitz i Kraków).Dokumenty szpitalne to daty od 1 marca 1916 do 6 czerwca 1917. W związku z powyższym mam pytania:

1. Gdzie mogły się toczyć (toczyły się) walki tego oddziału (nie wiem czy to dobre słowo) na przełomie 1915/1916?

2. Gdzie mogę uzyskać informację dotyczące tego oddziału?

3. Czy są jakiekolwiek zdjęcia (najlepiej z opisem)?

Dziękuję Liliana

Ad.1 i 2 - najwięcej informacji o k.u.k.Infanterieregiment nr.13 można uzyskać w Kriegsarchiv w Wiedniu.

Ad.3 - zawsze trochę fotografii się znajdzie. Choćby z okresu mobilizacji i wyjazdu na front w sierpniu 1914 roku.

• Mam nadzieję, że Kolega formoza58 jako gospodarz tematu nie bedzie mial za złe jak wstawię kilka z nich dla Koleżanki Liliany. Może znajdzie na nich swego przodka.

13.pp. - 1.png

13.pp. - 2.png

13.pp. - 3.png

Napisano
6 godzin temu, formoza58 napisał:

Nie, nie ma sprawy

Fajnie, to siegnięcie do samych początków jednostki.

A tak nawiasem mówiąc na cholerę przenosili 13.PP do Pułtuska?

Nie mogli dla zachowania pewnej ciągłosci i tradycji zostawić ich w Krakowie a do Pułtuska skierować inny pułk piechoty?

Inna sprawa, że 3.PU "Dzieci Warszawy" też tułał sie po Tarnowskich Górach, Bochni, Pszczynie.

Kogoś chyba w MSWojsk. czy SG porąbało.

Napisano

Mogli, tym bardziej, że przed I wś pułk jako " Krakowska Trzynastka" mial charakter polski.Moim sąsiadem przez lata był  starszy sierżant tego pułku, kawaler VM z wojny 1920 roku. Mogłem sie spytać, ale czy by wiedział? Też nie. Po wojnie faktycznie " naczalstwie" coś nie zatrybiło". Np. 3 P.Uł. stacjonował prawie całe międzywojnie na Śląsku, a " Dziećmi Warszawy" przestali być w końcu lat trzydziestych i dopiero zostali " Śląskimi".