formoza58 Napisano 29 Wrzesień 2018 Autor Napisano 29 Wrzesień 2018 Orkiestra pułku w Rabce, w 1927 roku. Cytuj
formoza58 Napisano 15 Październik 2018 Autor Napisano 15 Październik 2018 Strzelcy pułku na ulicach Warszawy, w maju 1926 roku. Cytuj
formoza58 Napisano 21 Listopad 2018 Autor Napisano 21 Listopad 2018 Z 1925 roku. dzień Sportu na terenie koszar pułku. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Listopad 2018 Autor Napisano 27 Listopad 2018 Odznaka pamiątkowa pułku w wersji oficerskiej. Cytuj
formoza58 Napisano 29 Sierpień 2019 Autor Napisano 29 Sierpień 2019 Grób ppłk. Alojzego Nowaka na warszawskich Powązkach Wojskowych. Cytuj
liliannws Napisano 8 Luty 2020 Napisano 8 Luty 2020 Proszę o pomoc Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam moją wypowiedź. Jeżeli nie to przepraszam. Mój przodek był żołnierzem JR 13 piechoty. Mieszkał w Krakowie. Sądzę więc, że należał do tego w/w pułku. Nie znam się zupełnie na sprawach wojskowych. Mam dokumenty z archiwum w Wiedniu, poświadczające jego pobyt w szpitalach polowych w Prachatitz (Czechy) i Krakowie. Mam też dokument z datą 6.01.1916, który opisuje jego drogę do tych szpitali (Kasparowce koło Czerniowic, następnie Grodek, następnie Kołomyja, Debreczyn, Prachatitz i Kraków).Dokumenty szpitalne to daty od 1 marca 1916 do 6 czerwca 1917. W związku z powyższym mam pytania: 1. Gdzie mogły się toczyć (toczyły się) walki tego oddziału (nie wiem czy to dobre słowo) na przełomie 1915/1916? 2. Gdzie mogę uzyskać informację dotyczące tego oddziału? 3. Czy są jakiekolwiek zdjęcia (najlepiej z opisem)? Dziękuję Liliana Cytuj
formoza58 Napisano 13 Listopad 2020 Autor Napisano 13 Listopad 2020 Ze święta pułku i wręczenia sztandaru pułkowi w 1923 roku. Cytuj
Koloman Napisano 15 Listopad 2020 Napisano 15 Listopad 2020 W dniu 8.02.2020 o 15:48, liliannws napisał: Proszę o pomoc Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam moją wypowiedź. Jeżeli nie to przepraszam. Mój przodek był żołnierzem JR 13 piechoty. Mieszkał w Krakowie. Sądzę więc, że należał do tego w/w pułku. Nie znam się zupełnie na sprawach wojskowych. Mam dokumenty z archiwum w Wiedniu, poświadczające jego pobyt w szpitalach polowych w Prachatitz (Czechy) i Krakowie. Mam też dokument z datą 6.01.1916, który opisuje jego drogę do tych szpitali (Kasparowce koło Czerniowic, następnie Grodek, następnie Kołomyja, Debreczyn, Prachatitz i Kraków).Dokumenty szpitalne to daty od 1 marca 1916 do 6 czerwca 1917. W związku z powyższym mam pytania: 1. Gdzie mogły się toczyć (toczyły się) walki tego oddziału (nie wiem czy to dobre słowo) na przełomie 1915/1916? 2. Gdzie mogę uzyskać informację dotyczące tego oddziału? 3. Czy są jakiekolwiek zdjęcia (najlepiej z opisem)? Dziękuję Liliana Ad.1 i 2 - najwięcej informacji o k.u.k.Infanterieregiment nr.13 można uzyskać w Kriegsarchiv w Wiedniu. Ad.3 - zawsze trochę fotografii się znajdzie. Choćby z okresu mobilizacji i wyjazdu na front w sierpniu 1914 roku. Mam nadzieję, że Kolega formoza58 jako gospodarz tematu nie bedzie mial za złe jak wstawię kilka z nich dla Koleżanki Liliany. Może znajdzie na nich swego przodka. Cytuj
formoza58 Napisano 15 Listopad 2020 Autor Napisano 15 Listopad 2020 Nie, nie ma sprawy Jeśli może to pomóc Koleżance Lilianie w dotarciu do swoich korzeni, jak najbardziej. Cytuj
formoza58 Napisano 15 Listopad 2020 Autor Napisano 15 Listopad 2020 i jeszcze ze święta pułkowego w 1923 roku... Cytuj
Koloman Napisano 15 Listopad 2020 Napisano 15 Listopad 2020 6 godzin temu, formoza58 napisał: Nie, nie ma sprawy Fajnie, to siegnięcie do samych początków jednostki. A tak nawiasem mówiąc na cholerę przenosili 13.PP do Pułtuska? Nie mogli dla zachowania pewnej ciągłosci i tradycji zostawić ich w Krakowie a do Pułtuska skierować inny pułk piechoty? Inna sprawa, że 3.PU "Dzieci Warszawy" też tułał sie po Tarnowskich Górach, Bochni, Pszczynie. Kogoś chyba w MSWojsk. czy SG porąbało. Cytuj
formoza58 Napisano 15 Listopad 2020 Autor Napisano 15 Listopad 2020 Mogli, tym bardziej, że przed I wś pułk jako " Krakowska Trzynastka" mial charakter polski.Moim sąsiadem przez lata był starszy sierżant tego pułku, kawaler VM z wojny 1920 roku. Mogłem sie spytać, ale czy by wiedział? Też nie. Po wojnie faktycznie " naczalstwie" coś nie zatrybiło". Np. 3 P.Uł. stacjonował prawie całe międzywojnie na Śląsku, a " Dziećmi Warszawy" przestali być w końcu lat trzydziestych i dopiero zostali " Śląskimi". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi