Skocz do zawartości
  • 0

Łuska bofors?

Tortuga69

Pytanie

Napisano

Witam, jest to stalowa łuska po elektrolizie (którą niestety źle zniosła) średnica wynosi około 51mm. Zależy mi na identyfikacji, ponieważ próbuję się dowiedzieć z czego korzystano w mojej okolicy podczas WWII. Wiem, że były tam głównie stanowiska przeciwlotnicze, jednak słyszałem tylko o flak 88.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jest to stalowa łuska po elektrolizie (którą niestety źle zniosła) średnica wynosi około 51mm. Zależy mi na identyfikacji, ponieważ próbuję się dowiedzieć z czego korzystano w mojej okolicy podczas WWII. Wiem, że były tam głównie stanowiska przeciwlotnicze, jednak słyszałem tylko o flak 88.

Napisano
4cm na pewno nie - wygląda na 37x252SR, tyle że jakby germańska produkcja, a nie wiem czy oni tą amunicje do zdobycznych armat robili.
http://www.municion.org/37/37x252r.htm
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie :) Mianowicie, zastanawia mnie dlaczego wszystkie łuski znalezione w tym lesie są rozerwane. Jakieś sugestie odnośnie powodu ich stanu? Stanowisk takich dział nie znalazłem, a łuski te są porozrzucane po całym terenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie