Skocz do zawartości

Psie znaczki Vol.III

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano
Wśród psich żetonów z Kongresówki pocz. XX w trafiają się egzemplarze sygnowne ezpłatny" może rozkminiłeś kto się takowymi posługiwał ?
Napisano

Witaj kolego i tu trafiłeś z tym pytaniem co mnie nurtuje od bardzo dawna . Wiem o istnieniu ,, bezpłatnych ,, znaczków. Spotkałem się z nimi w miastach Warszawa i Białystok niestety nie posiadam w swoich zbiorach nawet jednego egzemplarza , z samej Warszawy mam około 100 sztuk ale żadnej z ,, bezpłatny,, . I powiem szczerze że będzie bardzo ciężko odnaleźć takowy dokument. Próbuję cały czas dotrzeć do jakichś rozporządzeń , jeśli trafił by taki dokument możliwe że jest tam wzmianka dla kogo zostały wydawane i czemu Ci ludzie byli zwolnieni z podatku od psa. Bez dokumentów możemy tylko się domyślać , możliwe że były wydawane np gościom hotelowym lub urzędnikom państwowym . Niestety bez dokumentów to tylko nasze do myślenia nie oparte żadnymi dokumentami. A tak przy okazji to wpadło kolejne 6 sztuk do kolekcji pozdrawiam

Napisano
Podobno na pocz. XX wieku w Warszawie wykupienie numerka - roczny podatek od psiaka wynosiło 1 rubel ,porównując realia wówczas 1 rubel to kiepska dniówka coś jak obecnie 100 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie